Het communicatieboekje

Het communicatieboekje

Reeds bij je eerste consultatie of bij de start van de chemotherapie ontvang je een communicatieboekje. Dit boekje is ontworpen om de onderlinge communicatie tussen de oncologische patiënt, artsen en multidisciplinaire medewerkers binnen het zorgprogramma oncologie en de zorgverleners in de thuissituatie van de patiënt te bevorderen. Je vindt hierin naast de belangrijkste contactgegevens ook hoofdstukken met meer specifieke informatie over de behandeling. Er zijn ook invulbladen voorzien. We zullen hierin opmerkingen over de behandeling of de verzorging vermelden. Het communicatieboekje is je persoonlijk boekje. Alle vragen en bedenkingen vanuit de thuissituatie kunnen hierin vermeld worden. Neem het boekje dan ook mee bij elke bezoek aan het ziekenhuis en aan de huisarts.

Thuisregistratie symptomen

Thuisregistratie symptomen

Patiënten die orale medicatie (pillen) innemen als antikankerbehandeling, kunnen zich via een app op de smartphone thuis laten opvolgen. Via de app volgt de oncocoach in nauw overleg met de behandelend arts op hoe de behandeling verloopt in de thuisomgeving. Door het regelmatig registreren van een aantal parameters blijven de zorgverleners op de hoogte van het verloop van de therapie. Afhankelijk van de ernst van mogelijke klachten of nevenwerkingen, wordt de behandelend arts op de hoogte gebracht en zal je advies ontvangen

Zorgmassages

Zorgmassages

Oncologische patiënten kunnen in AZ Maria Middelares drie keer per jaar genieten van een gratis zorgmassage. De massage wordt gegeven in een aparte massageruimte door opgeleide vrijwilligers van vzw Zorgmassage. Het helpt patiënten ontspannen tijdens een voor hen moeilijke periode.

Wat is een zorgmassage?

Een zorgmassage is een zachte, veilige massage geschikt voor mensen met gezondheidsproblemen. Dit wordt gegeven door erkende zorgmasseurs die een uitgebreide specialisatieopleiding hebben gevolgd en een certificaat hebben behaald. Een zorgmassage kan als aanvullende gezondheidstherapie worden ingezet tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting.

Waarom een zorgmassage?

Tijdens moeilijke periodes ervaren veel mensen stress waardoor het lichaam ontregeld raakt. Als het lichaam rust ervaart, worden deze stressmechanismen doorbroken. Een zorgmassage verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen: beter in slaap vallen, minder moe voelen, minder misselijkheid ervaren, enzovoort.

De massage

Tijdens de zorgmassage staat de mens achter de ziekte steeds centraal. De patiënt kiest zelf welke lichaamsdelen hij of zij wil laten masseren. Sommige mensen verkiezen enkel een hand- of hoofdmassage. Anderen nemen liever plaats op de massagetafel voor een massage van de rug of benen. De zorgmasseur werkt steeds discreet, professioneel en zorgt voor een aangename sfeer.

Hoe inschrijven?

Schrijf in via het secretariaat (09 246 95 22, kankercentrumgent@azmmsj.be) of www.mariamiddelares.be (Patiënt -> afspraak maken -> specialisme Geintegreerd Kankercentrum Gent -> Massagetherapie).

Locatie: massageruimte (neem aan gate D Mde bezoekersliften tot de vierde verdieping en volg de bewegwijzering)

REVIVO revalidatieprogramma

REVIVO revalidatieprogramma

Revivo is ons oncologisch revalidatieprogramma dat probeert bij te dragen tot een betere levenskwaliteit. Wat deze oncologische revalidatie voor jou als patiënt kan betekenen, en hoe je je hiervoor kan aanmelden, vind je hier.

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning is nu al nadenken en afspraken maken over de gewenste zorg bij ernstig ziek zijn, voor het geval je dan niet in staat bent zelf te beslissen. Dit is niet enkel bedoeld voor zwaar zieke patiënten of ouderen maar voor ieder van ons. Het supportteam maakte in samenwerking met ZorgAndersTV een korte informatieve film over vroegtijdige zorgplanning. Klik op de link om het filmpje te bekijken:

Contact

Verantwoordelijke vroegtijdige zorgplanning (ACP)

Dhr. Marc Merchier: 09 246 27 50

AYA-project

AYA-project


Ben je tussen 16 en 35 jaar en heb je kanker (gehad)? Misschien heb je interesse om deel te nemen aan een pilootproject voor 'Adolescent and Young Adults with Cancer'? De vier Gentse ziekenhuizen werken binnen dit project samen met de bedoeling een zorgpad te implementeren, specifiek op maat van jonge kankerpatiënten.

Binnen de Gentse ziekenhuizen, in samenwerking met Kom op tegen Kanker, loopt er een 3-jarig pilootproject om het “AYA zorgpad” te implementeren waarbij met vele plaatselijke organisaties wordt samengewerkt aan de verbetering van de zorg/nazorg voor jongeren tussen 16-35 jaar met/na kanker.

https://www.komoptegenkanker.be/projecten/het-ontwikkelen-implementeren-en-evalueren-van-een-transmuraal-zorgpad-voor-ayas-met-kanker-en-hun

De bedoeling is om 3x (online) samen te komen om als AYA in het project feedback en advies te geven, zodat deze de belofte van leeftijdsspecifieke zorg op maat van AYA’s kan waarmaken. Om te kunnen deelnemen aan deze (online) vergaderingen, is er eerst een intake-gesprek met Anneke (degene die deze vergaderingen leidt, een medewerker van Kom op tegen Kanker). Daarna is er telkens een korte voorbereiding op de vergadering. Na elke vergadering wordt er ook een verslag gestuurd. Het engagement dat gevraagd wordt, gaat over 3 vergaderingen die telkens 2 uur duren en doorgaan op zaterdagnamiddag.

Inschrijven kan via mevr. Anneke Cattebeke: anneke.cattebeke@komoptegenkanker.be. Je kan ook altijd telefonisch contact opnemen (of een WhatsApp-berichtje sturen) via 0474/76.39.62.

Heb je interesse, maar nog vragen over dit project? Neem dan contact op met Julie Cock of Sarah Hauspie.

Infosessies

Infosessies