Het communicatieboekje

Het communicatieboekje

Reeds bij je eerste consultatie of bij de start van de chemotherapie ontvang je een communicatieboekje. Dit boekje is ontworpen om de onderlinge communicatie tussen de oncologische patiënt, artsen en multidisciplinaire medewerkers binnen het zorgprogramma oncologie en de zorgverleners in de thuissituatie van de patiënt te bevorderen. Je vindt hierin naast de belangrijkste contactgegevens ook hoofdstukken met meer specifieke informatie over de behandeling. Er zijn ook invulbladen voorzien. We zullen hierin opmerkingen over de behandeling of de verzorging vermelden. Het communicatieboekje is je persoonlijk boekje. Alle vragen en bedenkingen vanuit de thuissituatie kunnen hierin vermeld worden. Neem het boekje dan ook mee bij elke bezoek aan het ziekenhuis en aan de huisarts.

Thuisregistratie symptomen

Thuisregistratie symptomen

Patiënten die orale medicatie (pillen) innemen als antikankerbehandeling, kunnen zich via een app op de smartphone thuis laten opvolgen. Via de app volgt de oncocoach in nauw overleg met de behandelend arts op hoe de behandeling verloopt in de thuisomgeving. Door het regelmatig registreren van een aantal parameters blijven de zorgverleners op de hoogte van het verloop van de therapie. Afhankelijk van de ernst van mogelijke klachten of nevenwerkingen, wordt de behandelend arts op de hoogte gebracht en zal je advies ontvangen

Zorgmassages

Zorgmassages

Oncologische patiënten kunnen in AZ Maria Middelares drie keer per jaar genieten van een gratis zorgmassage. De massage wordt gegeven in een aparte massageruimte door opgeleide vrijwilligers van vzw Zorgmassage. Het helpt patiënten ontspannen tijdens een voor hen moeilijke periode.

Wat is een zorgmassage?

Een zorgmassage is een zachte, veilige massage geschikt voor mensen met gezondheidsproblemen. Dit wordt gegeven door erkende zorgmasseurs die een uitgebreide specialisatieopleiding hebben gevolgd en een certificaat hebben behaald. Een zorgmassage kan als aanvullende gezondheidstherapie worden ingezet tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting.

Waarom een zorgmassage?

Tijdens moeilijke periodes ervaren veel mensen stress waardoor het lichaam ontregeld raakt. Als het lichaam rust ervaart, worden deze stressmechanismen doorbroken. Een zorgmassage verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen: beter in slaap vallen, minder moe voelen, minder misselijkheid ervaren, enzovoort.

De massage

Tijdens de zorgmassage staat de mens achter de ziekte steeds centraal. De patiënt kiest zelf welke lichaamsdelen hij of zij wil laten masseren. Sommige mensen verkiezen enkel een hand- of hoofdmassage. Anderen nemen liever plaats op de massagetafel voor een massage van de rug of benen. De zorgmasseur werkt steeds discreet, professioneel en zorgt voor een aangename sfeer.

Hoe inschrijven?

Schrijf in via het secretariaat (09 246 95 22, kankercentrumgent@azmmsj.be) of www.mariamiddelares.be (Patiënt -> afspraak maken -> specialisme Geintegreerd Kankercentrum Gent -> Massagetherapie).

Locatie: massageruimte (neem aan gate D Mde bezoekersliften tot de vierde verdieping en volg de bewegwijzering)

REVIVO revalidatieprogramma

REVIVO revalidatieprogramma

Revivo is ons oncologisch revalidatieprogramma dat probeert bij te dragen tot een betere levenskwaliteit. Wat deze oncologische revalidatie voor jou als patiënt kan betekenen, en hoe je je hiervoor kan aanmelden, vind je hier.

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning is nu al nadenken en afspraken maken over de gewenste zorg bij ernstig ziek zijn, voor het geval je dan niet in staat bent zelf te beslissen. Dit is niet enkel bedoeld voor zwaar zieke patiënten of ouderen maar voor ieder van ons. Het supportteam maakte in samenwerking met ZorgAndersTV een korte informatieve film over vroegtijdige zorgplanning. Klik op de link om het filmpje te bekijken:

Contact

Verantwoordelijke vroegtijdige zorgplanning (ACP)

Dhr. Marc Merchier: 09 246 27 50