AZ Maria Middelares blikt terug op een eeuwenlange traditie in gezondheidszorg en ontpopte zich tot een innovatief ziekenhuis waar patiëntbeleving centraal staat.

Ontstaan

Al van de dertiende eeuw zorgden de Cisterciënzerzusters van Gent voor zieken in het Bijlokehospitaal. In 1934 stonden ze eveneens aan de doopvont van AZ Maria Middelares.

Ook de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Waarschoot zijn sinds lang actief in de ziekenzorg. De zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Waarschoot bouwden samen met dr. Odilon Van der Linden de Sint-Jozefkliniek in Gentbrugge uit. Op 1 januari 1999 fuseerden beide voorzieningen tot één ziekenhuis en op 10 april 2015 werd alle hospitalisatieactiviteit samengebracht in het volledig nieuwe ziekenhuis aan de Ringvaart. Intussen investeren we verder in het medisch centrum in Gentbrugge zodat we ook daar “goede en nabije” zorg kunnen blijven aanbieden.

Sinds 1 juli 2017 worden AZ Sint-Vincentius Deinze en ons ziekenhuis via een personele unie bestuurd door een identiek samengestelde raad van bestuur. Onze beide ziekenhuizen maken sinds 2015 ook deel uit van het E17-ziekenhuisnetwerk.

Zorgstrategisch plan

In 2000 gaf de Vlaamse overheid de aanbeveling om alle acute zorg te centraliseren op één campus. Deze aanbeveling gaf aanleiding tot een nieuw zorgstrategisch plan, met als belangrijkste realisaties:

 • Kinderdagverblijf Witje Wiebel en kraamafdeling
  Tijdens de eerste fase van dit plan werden het kinderdagverblijf Witje Wiebel en het bestaande kraamgebouw, die zich achter het huidige ziekenhuis bevonden, verplaatst naar de voorzijde van de site (langs de Kortrijksesteenweg) en maakten zo plaats voor de zone waar het nieuwe complex de volgende vier jaar opgetrokken werd.
  De oude kraamkliniek fungeert vandaag als skills lab: een trainings- en opleidingscentrum voor medewerkers. De infrastructuur zorgt ervoor dat gericht kan getraind worden.
 • Nieuwbouw AZ Maria Middelares
  Onze nieuwbouw werd opgeleverd in 2015 (fase 2 van het globaal masterplan voor AZ Maria Middelares, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de stad Gent). Op 10 april verhuisde AZ Maria Middelares 290 patiënten op één dag naar het gloednieuwe gebouw via een bovengrondse, tijdelijke, verwarmde en verlichtte tunnel van 241 meter lang. Bekijk hier de reportage van ZorgAndersTv.
Een kamer in AZ Maria Middelares - 1960
Onze nieuwbouw - 2015 (© LLOX architecten)
 • Renovatie Medisch Centrum Maria Middelares
  Sinds 2016 zorgen de polikliniek, radiologie en dialyse voor een aantrekkelijk lokaal zorgaanbod in Gentbrugge.
Medisch Centrum Maria Middelares
Medisch Centrum Maria Middelares