AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Tijdslijn

We blikken terug op een eeuwenlange traditie in gezondheidszorg, waarbij we ons ontpopten tot een innovatieve organisatie waar patiëntbeleving en kwaliteit centraal staan.

AZ Maria Middelares in Gent

AZ Maria Middelares in Gent

Al van in de 13de eeuw zorgden de cisterciënzerzusters van Gent voor zieken, behoeftigen en passanten. Eerst in het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal naast de Sint-Michielskerk, wat later net buiten de Gentse stadspoorten in het Bijlokehospitaal.

Toen de zusters in 1934 een kasteeldomein aan de Kortrijksesteenweg aankochten, kreeg het de naam Maria Middelares. Het kasteel werd omgebouwd tot ziekenhuis en tegen 1939 was er ook een linker- en rechtervleugel bijgebouwd. Voortaan kreeg men hier de zorg verleend.

In 1957 werd een apart paviljoen met materniteit en een afdeling gynaecologie opgetrokken. Bezieler dr. Daels hielp er tijdens zijn loopbaan meer dan 50.000 kinderen ter wereld komen. In die tijd werd maar liefst 1 op 50 Vlamingen in AZ Maria Middelares geboren.

De campus breidde in 1982 fors uit met een gebouw voor heelkunde. Door de nieuwbouw creëerde het ziekenhuis een nieuw elan en zette het een razendsnelle technologische evolutie in gang.

In 2000 gaf de Vlaamse overheid de aanbeveling om alle acute zorg te centraliseren op één campus. Deze aanbeveling gaf aanleiding tot een nieuw zorgstrategisch plan, met als belangrijkste realisaties


Een kamer in AZ Maria Middelares - 1960
Een kamer in AZ Maria Middelares - 1960
Historische foto van AZ Maria Middelares
Historische foto van AZ Maria Middelares

Kinderdagverblijf Witje Wiebel en materniteit

Tijdens de eerste fase van dit plan werden het kinderdagverblijf Witje Wiebel en het bestaande kraamgebouw, die zich achter het huidige ziekenhuis bevonden, verplaatst naar de voorzijde van de site (langs de Kortrijksesteenweg) en maakten zo plaats voor de zone waar het nieuwe complex de volgende vier jaar opgetrokken werd. De kraamkliniek van AZ Maria Middelares werd ondergebracht in een apart paviljoen met materniteit en een afdeling gynaecologie. Dit gebouw fungeerde lang als modern skills lab: een trainings- en opleidingscentrum voor medewerkers. In 2022 werd het gebouw afgebroken.

Nieuwbouw AZ Maria Middelares

Onze nieuwbouw werd opgeleverd in 2015 (fase 2 van het globaal masterplan voor AZ Maria Middelares, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de stad Gent). Op 10 april verhuisde AZ Maria Middelares 290 patiënten op één dag naar het gloednieuwe gebouw via een bovengrondse, tijdelijke, verwarmde en verlichtte tunnel van 241 meter lang.

Met de nieuwbouw kwam een verhoogde focus op medisch-hoogtechnologische gezondheidszorg, zowel curatief als preventief.

Erfgoed krijgt nieuwe bestemming

Maria Middelares heeft heel wat erfgoed op de site. Dat erfgoed speelde doorheen onze geschiedenis telkens een rol. Ook nu nog, hetzij met een nieuwe functie. In 2019 verhuisden de cisteriënzerzusters van onze campus naar woonzorgcentrum De Refuge en assistentiewoningen ‘Dorp in de stad’. Het klooster en de kapel waar de zusters al die tijd woonden en leefden, werden overgedragen aan ons ziekenhuis.

Samen met het in 2021 gerenoveerde kasteel behoren het klooster en de kapel nu tot het Meetingcenter van Maria Middelares. In het kasteel zijn er een restaurant en vergaderzalen; in het klooster zijn vergaderzalen en burelen, naast de mooie binnentuin.

AZ Sint-Vincentius Deinze

AZ Sint-Vincentius Deinze

De Congregatie van de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo in Deinze werd gesticht in 1823. In deze gebouwen werd historisch aan ziekenzorg, ouderenzorg en onderwijs gedaan.

In 1951 verhuisde het ziekenhuis naar een aparte campus in de Schutterijstraat. Het ziekenhuis kreeg een nieuwe, moderne vleugel aangebouwd in 2011.

Op zaterdag 26 december 2020 opende AZ Sint-Vincentius Deinze, samen de huisartsenkring Schelde & Leie, een huisartsenwachtpost in de nieuwe vleugel van het ziekenhuis.

Na een lange samenwerking, sinds 2017, onder de vorm van een personele unie, beslissen AZ Maria Middelares en AZ Sint-Vincentius Deinze te fuseren op 1 januari 2024.

Een foto van het oude ziekenhuis.
Een foto van het oude ziekenhuis.

Medisch Centrum in Gentbrugge

Medisch Centrum in Gentbrugge

Op 1 januari 1999 fuseerde AZ Maria Middelares met Sint-Jozef in Gentbrugge, een kliniek die de zusters van de H. Vincentius a Paulo uit Waarschoot samen met dr. Odilon Van der Linden stichtten. Zo ontstond een modern ziekenhuis met twee campussen: AZ Maria Middelares in Gent en het Medisch Centrum Maria Middelares in Gentbrugge.

Het Medisch Centrum in Gentbrugge onderging een grondige renovatie en sinds 2016 zorgen de polikliniek, radiologie en dialyse voor een aantrekkelijk lokaal zorgaanbod.

Medisch Centrum Maria Middelares
Medisch Centrum Maria Middelares
Een foto van het oude ziekenhuis.
Een foto van het oude ziekenhuis.

Medisch Centrum in Aalter

Medisch Centrum in Aalter

In 2021 investeren AZ Maria Middelares en AZ Sint-Vincentius Deinze samen in het Medisch Centrum Aalter. Bedoeling is om specialistische zorg dichter bij huis te verlenen, in nauw overleg met de huisarts.

Boek 'Van ziekenzorg naar gezondheidszorg'

Boek 'Van ziekenzorg naar gezondheidszorg'

Het in 2021 gepubliceerde boek ‘Van ziekenzorg naar gezondheidszorg’ neemt je mee op een rijk geïllustreerde reis door de tijd, gestart rond het jaar 1200 toen een Gentse familie besliste om zieken, behoeftigen en passanten te verzorgen in een van haar panden dat dienst deed als hospitaal. Niemand kon toen zelfs maar vermoeden dat die eenvoudige ziekenzorg tijdens de volgende 800 jaar zou evolueren naar de professionele medisch-hoogtechnologische gezondheidszorg van vandaag.

“Met dit boek willen we hulde brengen aan leken en religieuzen die onze gezondheidszorg met een ziel, in en om Gent, hebben uitgebouwd, met volgehouden aandacht voor de patiënt. Het is deze christelijke traditie die het ijkpunt vormt voor ons ethisch handelen en ons mee ondersteunt in ons streven naar waarde gedreven gezondheidszorg. Zelden werd de toekomst zo goed voorbereid door het verleden.”

Prof. Pascal Verdonck, voorzitter AZ Maria Middelares

Praktische info over het boek

  • Hardcover
  • 280 x 240 mm
  • 200 p. en ca. 300 illustraties
  • Snoeck Publishers - ISBN: 978-94-6161-568-8
  • € 32,00
  • Verkrijgbaar in de shop van ons ziekenhuis en in de betere boekhandel