AZ Maria Middelares blikt terug op een eeuwenlange traditie in gezondheidszorg en ontpopte zich tot een innovatief ziekenhuis waar patiëntbeleving centraal staat.

Acht eeuwen gezondheidszorg

Al van in de 13de eeuw zorgden de cisterciënzerzusters van Gent voor zieken. Eerst in het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal naast de Sint-Michielskerk, wat later net buiten de Gentse stadspoorten in het Bijlokehospitaal.

Toen de zusters in 1934 een kasteeldomein aan de Kortrijksesteenweg aankochten, kreeg het de naam Maria Middelares. Het kasteel werd omgebouwd tot ziekenhuis en tegen 1939 was er ook een linker- en rechtervleugel bijgebouwd.

In 1957 werd een apart paviljoen met kraamafdeling en een afdeling gynaecologie opgetrokken. Bezieler dr. Daels hielp er tijdens zijn loopbaan meer dan 50.000 kinderen ter wereld komen. In die tijd werd maar liefst 1 op 50 Vlamingen in AZ Maria Middelares geboren.

Sint-Jozef in Gentbrugge

De campus breidde in 1982 fors uit met een gebouw voor heelkunde. Door de nieuwbouw creëerde het ziekenhuis een nieuw elan en zette het een razendsnelle technologische evolutie in gang.

Op 1 januari 1999 fuseerde AZ Maria Middelares met Sint-Jozef in Gentbrugge, een kliniek die de zusters van de H. Vincentius a Paulo uit Waarschoot samen met dr. Odilon Van der Linden stichtten. Zo ontstond een modern ziekenhuis met twee campussen.

Geboorte van een nieuw ziekenhuis

In 2000 gaf de Vlaamse overheid de aanbeveling om alle acute zorg te centraliseren op één campus. Deze aanbeveling gaf aanleiding tot een nieuw zorgstrategisch plan, met als belangrijkste realisaties:

  • Kinderdagverblijf Witje Wiebel en kraamafdeling

Tijdens de eerste fase van dit plan werden het kinderdagverblijf Witje Wiebel en het bestaande kraamgebouw, die zich achter het huidige ziekenhuis bevonden, verplaatst naar de voorzijde van de site (langs de Kortrijksesteenweg) en maakten zo plaats voor de zone waar het nieuwe complex de volgende vier jaar opgetrokken werd.

De kraamkliniek van AZ Maria Middelares werd ondergebracht in een apart paviljoen met kraamafdeling en een afdeling gynaecologie. Dit gebouw fungeert vandaag als modern skills lab: een trainings- en opleidingscentrum voor medewerkers. De waarheidsgetrouwe infrastructuur zorgt ervoor dat er gericht kan getraind worden.

Oude kraamkliniek
Opleidings- en trainingscentrum Octopus
  • Nieuwbouw AZ Maria Middelares
    Onze nieuwbouw werd opgeleverd in 2015 (fase 2 van het globaal masterplan voor AZ Maria Middelares, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de stad Gent). Op 10 april verhuisde AZ Maria Middelares 290 patiënten op één dag naar het gloednieuwe gebouw via een bovengrondse, tijdelijke, verwarmde en verlichtte tunnel van 241 meter lang. Bekijk hier de reportage van ZorgAndersTv.
Een kamer in AZ Maria Middelares - 1960
Onze nieuwbouw - 2015 (© LLOX architecten)
  • Renovatie Medisch Centrum Maria Middelares
    Intussen investeren we verder in het Medisch Centrum in Gentbrugge zodat we ook daar “goede en nabije” zorg kunnen blijven aanbieden. Sinds 2016 zorgen de polikliniek, radiologie en dialyse voor een aantrekkelijk lokaal zorgaanbod.
Medisch Centrum Maria Middelares
Medisch Centrum Maria Middelares