Urinewegen
De urinewegen voeren een belangrijke taak uit voor de gezondheid van ons lichaam: ze filteren het bloed en zorgen voor de uitscheiding van afvalstoffen en giftige stoffen. Het urinaire stelsel of de urinewegen bestaan uit verschillende organen: nier, bijnier, urineleider, blaas en urinebuis. In die organen, net als op andere plaatsen in ons lichaam, kunnen er klachten of problemen ontstaan.
Aandoeningen
AandoeningenNieren
Niercyste
Een niercyste is een blaasje gevuld met vocht, typisch gelokaliseerd op de buitenrand van de nier. Het is een goedaardige aandoening.
Niersteen
Een niersteen is een verkalking die gevormd wordt in een van beide nieren. In eerste instantie bevindt deze steen zich dus in de nier: dergelijke niersteen kan je meestal niet voelen.
Urineleider
Uretersteen
Een pijnlijke nierkoliek ontstaat wanneer de niersteen 'afbreekt' en van de nier in de urineleider (urineleider = ureter) valt en hierbij de normale doorgang van urine blokkeert. Een uretersteen is dus een niersteen die op een gegeven moment loskomt en vervolgens in de ureter of de urineleider vast komt te zitten.
Blaas
Blaasinfectie
Een blaasinfectie is een ontsteking van de blaas.
Blaaspijnsyndroom
Bij het blaaspijnsyndroom zorgt een defect ter hoogte van het blaasslijmvlies voor chronische irritatie waardoor de capaciteit van de urineblaas afneemt. Een blaaspijnsyndroom gaat gepaard met pijn in de onderbuik en symptomen 'van een kleine blaas'.
Blaassteen
Een blaassteen is een steen die zich in de blaas bevindt en daar blijft vast zitten. Dit is eerder uitzonderlijk: normaal kunnen steentjes die zich in de blaas bevinden vlot uitgeplast worden. Een blaassteen die ter plaatse blijft, kan in de blaas groeien en het plassen bemoeilijken.
Urineverlies
Incontinentie is hetzelfde als onvrijwillig urineverlies.