AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Blaassteen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een blaassteen is een steen die zich in de blaas bevindt en daar blijft vast zitten. Dit is eerder uitzonderlijk: normaal kunnen steentjes die zich in de blaas bevinden vlot uitgeplast worden. Een blaassteen die ter plaatse blijft kan in de blaas groeien en het plassen bemoeilijken.

Bij patiënten die langdurig een blaaskatheter of blaassonde hebben, kunnen zich kristallen afzetten rondom de katheter. Zodoende kan er ook een steen ontstaan.

Symptomen

In veel gevallen merk je niets van blaasstenen. Ze zijn vaak te klein om ze te voelen of om andere problemen te veroorzaken. Wanneer de stenen wat groter zijn, kunnen ze het plassen bemoeilijken. Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn kenmerkende symptomen.

Blaasstenen kunnen ook een blaasinfectie veroorzaken of een infectie in stand houden. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, het plassen van kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

Als de steen niet al te groot is, kan de uroloog hem verwijderen door middel van een cystoscopie, dus doorheen de plasbuis (endocystolithotripsie).

Grote stenen kunnen alleen via een buikoperatie verwijderd worden.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip