Onze specialisaties
Opgelet
De info op deze pagina is enkel van toepassing voor de kinderafdeling van AZ Sint-Vincentius Deinze.
Consultatie
ConsultatieZieke kinderen kunnen bij de kinderartsen van AZ Sint-Vincentius Deinze terecht voor onderzoeken en behandelingen op meerdere vlakken. Het team doet er steeds alles aan om zowel het kind als de ouders in een vertrouwde en familiale sfeer op te vangen. Voor je op consultatie komt, is het nuttig om een lijstje te maken van huidige en vroegere medicatie.
Als voor jouw kind een dringende consultatie of opname nodig is, zal je huisarts je doorverwijzen naar de spoedopname of kan hij rechtstreeks met de kinderartsen contact opnemen via een eigen nummer voor de huisartsen.
Bekijk hieronder de thema's waarvoor je bij onze kinderartsen terecht kan.
Ernstige infecties met hoge koorts, zeer ziek gedrag, nauwelijks eten of drinken en/of veel pijn, en/of zeer passief gedrag, vragen een spoedconsultatie.
We kunnen ook helpen bij aanslepende infecties die niet binnen de normale tijd en met de normale medicatie genezen, infecties die altijd maar terugkeren en ongewone ziektebeelden.
Door onrijpheid geraakt het maag-darmstelsel van kinderen gemakkelijker uit evenwicht. Dit kan diverse oorzaken hebben: een infectie, allergie, intolerantie, ontsteking, aangeboren afwijking, voedingstekort ... Klachten die kunnen wijzen op maag-darmproblemen zijn te weinig eetlust, krampen, overmatig huilen, overgeven, diarree, constipatie, buikpijn ... Tijdens een consultatie wordt eerst en vooral goed geluisterd naar de klachten van je kind en wordt je kind grondig onderzocht.
Bijkomende onderzoeken die mogelijk zijn naast een labo-, urine- en stoelgangonderzoek, radiologisch onderzoek of een echo (soms CT-scan):
- pH-metrie;
- lactose ademtest;
- fructose ademtest;
- huidpriktesten.
Indien nodig (zeldzaam) kunnen specialistische behandelingen worden opgestart zoals sondevoeding of het begeleiden van aangepaste diëten in overleg met de diëtisten.
Heeft je kind last van (aanslepende) luchtweg- of longproblemen? Een verminderde weerstand, een chronische infectie of astma kunnen hier aan de basis liggen. Kortademigheid is altijd een reden tot een spoedraadpleging!
Tijdens de consultatie wordt eerst en vooral goed geluisterd naar de klachten van je kind. We weten graag welke medicatie je kind al gekregen heeft. We proberen de invloed op het ziekteverloop hiervan te achterhalen, geholpen door de informatie van je huisarts.
Indien nodig zijn volgende bijkomende onderzoeken mogelijk: labo-onderzoek, radiologisch onderzoek, een longfunctieonderzoek, allergietesten, zweettest, pH-metrie.
Tijdens de behandeling helpen de kinderartsen je met het correct gebruiken van een aerosol (verstuiven van geneesmiddelen via de mond en/of de neus), puff met voorzetkamer en andere, aangepast aan de leeftijd van het kind. Bij ernstige kortademigheid kan ook zuurstof worden toegediend via HFNC (High Flow Nasal Canula) bij opname in het ziekenhuis.
Een opgroeiend kind kan heel wat allergieën ontwikkelen zoals eczeem, astma, hooikoorts of voedingsallergieën (bv. koemelk- of glutenallergie). Door enkele gerichte onderzoeken (bv. huidpriktesten, prick-to-prick-testen, uitlokkingstesten) kunnen we de oorzaak achterhalen van de allergische reactie van je kind. De allergie wordt vervolgens onder controle gehouden door een individuele en specialistische behandeling op maat van het kind:
- orale desensibilisatie;
- beheersen van anafylaxie (ernstige allergische reactie);
- begeleiden van diëten.
Kinderen met zindelijkheidsproblemen hebben herhaaldelijk last van ongelukjes (bv. bedplassen, onwillekeurig stoelgangsverlies, natte onderbroekjes). Zindelijkheidsproblemen zijn ook vaak emotioneel beladen. Voor het algemeen welzijn van het kind is een snelle oplossing noodzakelijk.
Heel wat factoren kunnen een invloed hebben op het zindelijkheidsproces van een kind. Daarom werken we voor onderzoeken naar de oorzaak van zindelijkheidsproblemen samen met de diensten urologie en radiologie van AZ Sint-Vincentius Deinze. Daarna wordt een specialistische behandeling opgestart met medicatie, een plaswekker of TENS (elektrische neurostimulatie).
Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Je kan bij ons terecht als je zorgen hebt over de motorische of mentale ontwikkeling van je kind, maar ook met zorgen over gedrag, schoolproblemen, slaapstoornissen, ongelukkig zijn ...
Maak je je zorgen over groeiproblemen bij je kind? Te groot, te klein, te licht, te zwaar, te vroeg/te laat in puberteit? Ook hiervoor kan je bij de kinderartsen van AZ Sint-Vincentius terecht.
Deel je bezorgheid met onze kinderartsen bij bv. hoofdpijn, hoge koorts, inspanningsproblemen, flauwvallen, kortademigheid, stuipen, pijn in de borststreek, aanhoudende vermoeidheid, onverklaarbare pijn, plotse zwelling, hevige huiduitslag ...
Voorkomen van pijn
Voorkomen van pijnZowel tijdens de raadplegingen in de polikliniek als tijdens een eventuele ziekenhuisopname, hechten we veel belang aan het voorkomen van pijn bij kinderen. Voorkom angst hierover bij je kind door in gesprek te gaan.
Als er een bloedprik nodig is, vraag dan een voorschrift voor EMLA (verdovende zalf) aan je arts vóór je naar de consultatie komt en breng de zalf aan volgens instructies van je arts, eveneens vóór je naar de consultatie komt. Het is ook mogelijk om bij aankomst in het ziekenhuis Emla-zalf aan te brengen. Wend je hiervoor tot het secretariaat.
Meer informatie over pijnbestrijding bij kinderen vind je in deze folder.
Vincent gebruikt Emla voor zijn prik
DownloadMeer gezondheidsinformatie
Meer gezondheidsinformatieWil je graag wat meer weten over de ziekte van je kind of wil je extra informatie opzoeken? Je vindt betrouwbare medische info op de website van Gezondheid & Wetensschap.
Ben je op zoek naar meer informatie over gezonde voeding? Raadpleeg dan de website van het Voedingsinformatiecentrum.