Puf bij kinderen
Opgelet
De info op deze pagina is enkel van toepassing voor de patiënten en behandelingen in AZ Sint-Vincentius Deinze.
Omdat je kind last heeft van een moeilijke hoest, piepende ademhaling, heeft je arts een puff of dosisaërosol voorgeschreven.
Bij puffs wordt medicatie toegediend door het inademen met behulp van een voorzetkamer (bv. een aërochamber, babyhaler, vortex, volumatic of nebulator). Een voorzetkamer wordt éénmalig aangekocht en is persoonlijk.
Wat heb je nodig om te puffen?
Wat heb je nodig om te puffen?- de voorgeschreven medicatie
- de voorzetkamer
- een propere katoenen doek of een proper plastic zakje of toiletzakje voor transport
Wanneer geef je de puffs?
Wanneer geef je de puffs?Je geeft de puffs bij voorkeur vóór de voeding. Probeer vooral regelmaat in te bouwen. ’s Avonds puffen doe je het in elk geval vóór het tandenpoetsen.
Hoe ga je te werk?
Hoe ga je te werk?- Was je handen.
- Controleer of de voorzetkamer proper en droog is, er mogen geen waterdruppels meer inzitten.
- Schud de puff enkele malen (met aanzetstuk naar beneden).
- Plaats de puff op het uiteinde van de voorzetkamer. Houd deze horizontaal en druk één keer. Herhaal bij meerdere puffs.
- Verwijder de puff van de voorzetkamer en berg alles op.
Bij een jong kind plaats je het gezichtsmasker zachtjes, maar stevig op de neus en de mond. Observeer de rustige ademhaling van je kindje. Het kind moet minstens 10 maal in- en uitademen. In de voorzetkamer zie je een klep heen en weer bewegen telkens je kind in- en uitademt. Als dit moeilijk lukt, neem dan je kind op de schoot, stel het gerust en ondersteun zachtjes zijn kin terwijl je het masker op zijn neus en mondje zet.
Een groter kind neemt eerst het mondstuk in de mond. Dan wordt de puff geschud en op het uiteinde van de voorzetkamer geplaatst. Druk één maal de puff in. Ook hier rustig 10 maal in- en uitademen. Vraag een kind niet om ‘diep’ in te ademen. Het zal dan ook automatisch diep uitademen, en dan is de inwerking van de medicatie in de longen te kort. Herhaal deze handeling voor elke puff.
Wanneer er twee verschillende puffs moeten gegeven worden, laat je 10 minuten tijd tussen beide puffs. Je begint steeds met de puff die de luchtwegen openzet, bv. Ventolin (blauw). Daarna geef je de langwerkende puff of de puff met de corticoïden, bv. Pulmicort of Flixotide.
Bij gebruik van Q-var met voorzetkamer moet de puff geactiveerd worden door het klepje onderaan naar voor te schuiven.
Een kleiner kind laat je best na de puff een slokje water drinken. Een groter kind kan drinken of zijn mond spoelen. Zo vermijd je een schimmelinfectie in de mond en blijven de tandjes mooi.
Reiniging
ReinigingJe reinigt de voorzetkamer wekelijks met heet water en een druppeltje detergent. Na de reiniging (zonder na te spoelen) laat je de voorzetkamer drogen aan de lucht onder een propere katoenen doek.
Vermijd stromend water rechtstreeks op de kleppen van de voorzetkamer, dit kan de kleppen beschadigen. Witte aanslag van medicatie op de wand van de voorzetkamer kan geen kwaad.
Hoe vaak dien je puffs toe?
Hoe vaak dien je puffs toe?De arts schrijft steeds voor hoeveel maal per dag je kindje een puff moet krijgen:
- ofwel vier keer puff per dag (om de vier uur): 's morgens - ’s middags - rond 16 uur - vóór het slapengaan;
- ofwel drie keer puff per dag: ‘s morgens - rond 14 uur - (voor oudere kinderen eventueel vlak na school) - vóór het slapengaan;
- ofwel twee keer puff per dag: ’s morgens – vóór het slapengaan.
Vragen?
Vragen?Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kan steeds contact opnemen met je behandelde arts via het secretariaat of met een verpleegkundige van de afdeling: 09 387 72 40.
Deinze - secretariaat pediatrie
Tel: +32 9 387 72 48
E-mail: secretariaat.pediatrie.deinze@mijnziekenhuis.be
Ben je ongerust of heb je vragen over de opname van je kind? Je kan overdag contact opnemen met de verpleegkundige van het secretariaat pediatrie. Niet- dringende vragen kunnen bij voorkeur via e-mail of telefonisch gericht worden aan het secretariaat pediatrie.
maandag | dinsdag | woensdag | donderdag | vrijdag |
8 tot 18 uur | 8 tot 18 uur | 8 tot 18 uur | 8 tot 18 uur | 8 tot 18 uur |
Indien je niet bij het secretariaat niet terecht kan, kan de verpleegkundige van de pediatrie van AZ Sint-Vincentius Deinze ook raad geven.
De verpleegafdeling is continu bereikbaar.
Folder
FolderDownload hier de folder over puffs bij kinderen.
Vincent krijgt een puff
Download