AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Deinze - Pediatrie

Airvo 2 zuurstoftherapie

Opgelet

De info op deze pagina is enkel van toepassing voor de patiënten en behandelingen in AZ Sint-Vincentius Deinze.

Bij je kind kan het noodzakelijk zijn de ademhaling te ondersteunen met behulp van een toestel (de Airvo 2). Longen die gezond zijn, nemen zuurstof op bij het inademen en geven koolzuur af bij het uitademen. Bij zieke longen is dit evenwicht verstoord. Zo ontstaat er een tekort aan zuurstof en/of een teveel aan koolzuur in het lichaam. Dit heet respiratoire insufficiëntie.

Hieronder lees je wat een hoge flow zuurstof via een neusbril met de Airvo 2 inhoudt en wat dit voor het kind en zijn naasten betekent.

Ondersteund ademhalen met Airvo 2

Ondersteund ademhalen met Airvo 2

Door deze respiratoire insufficiëntie krijgt de patiënt het benauwd en is het zuurstofgehalte in het bloed lager dan normaal. Zuurstof is onmisbaar om het lichaam goed te laten functioneren. Met behulp van de Airvo 2 ondersteunen we de ademhaling waardoor het zuurstofgehalte terug op peil zal worden gebracht en het benauwend gevoel zal verbeteren.

Voor deze zuurstoftherapie wordt er gebruik gemaakt van een neusbril. De neusbril wordt met elastieken bandjes om het hoofd van de patiënt bevestigd en is door middel van een beademingsbuis verbonden met de Airvo 2. Bij kinderen zal het neusbrilletje met een zachte klever ter hoogte van de wangen worden bevestigd zodat de positie van de neusbril in de neus steeds optimaal is voor een goede flow.

Via de neusbril zal verwarmde, bevochtigde en zuurstofrijke lucht in de neus worden geblazen. De snelheid waarmee lucht in- en uitstroomt noemt men 'flow'. De Airvo 2 is dus een methode waarbij zuurstof met behulp van een grote luchtstroom (hoge flow) kan worden toegediend.

De lucht wordt verwarmd om uitdrogen van de neus- en luchtwegslijmvliezen te voorkomen. Dit voelt prettiger aan bij het ademhalen. De patiënt zal zich minder benauwd voelen en merken dat het ademen makkelijker gaat. Doordat de zuurstof met een bepaalde kracht door de slang en neusbril wordt geblazen, maakt de Airvo 2 meer lawaai dan gewone zuurstoftherapie met een masker of gewone neusbril. Dit is normaal en kan geen kwaad.

Bij kinderen zorgt de kracht van de zuurstofflow, die continu is, voor een zeer lichte tegendruk op het einde van de uitademing. Deze tegendruk zorgt ervoor dat de longen niet toeklappen en gemakkelijker terug ontplooien bij de volgende inademing.

Het is mogelijk dat het toestel in alarm gaat. De verpleegkundige hoort dit en zal zeker komen kijken.

Wanneer de Airvo 2 geen verbetering brengt, kan de arts beslissen om over te gaan naar een andere behandeling.

Voordelen

Voordelen
  • Deze therapie kan zowel bij volwassenen, kinderen, zuigelingen en pasgeborenen worden toegepast.
  • Aan de volwassen patiënten wordt gevraagd zoveel mogelijk door de neus in- en uit te ademen met de mond gesloten. Zo komt de meeste zuurstof in de longen. De patiënt is aanspreekbaar en kan dus gewoon praten maar dit kan vermoeiend zijn. In dit geval zal de verpleegkundige aangeven dat het beter is om het praten te beperken.
  • De patiënt kan in principe gedurende deze behandeling eten en drinken. Dit is afhankelijk van het beleid van de arts en zal bepaald worden door onder andere de ernst van de kortademigheid, eten en drinken zal in die zin dus niet mogelijk zijn.
  • Tijdens de verzorging is er geen belemmering om een grondig mondtoilet uit te voeren.
  • De Airvo 2 kan een methode zijn om te voorkomen dat de ademhaling volledig door een toestel dient overgenomen te worden.

Controles

Controles

Tijdens de behandeling met de Airvo 2 zal het kind intensief worden geobserveerd met continue monitoring van het zuurstofgehalte in het bloed via zuurstofsaturatiemeting. De opvolging van het koolzuurgehalte (CO2) gebeurt via een bloedafname. Afhankelijk van deze uitslagen kan de therapie aangepast worden.

Duur van de behandeling

Duur van de behandeling

De behandelingsduur is sterk afhankelijk van het ziekteproces en verschilt van patiënt tot patiënt. Het kan tot enkele dagen duren. Wanneer er maar weinig ondersteuning meer nodig is, zal de therapie gestopt worden en zal er zuurstof worden toegediend via een gewone neusbril.

Vragen?

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kan steeds contact opnemen met je behandelde arts via het secretariaat of met een verpleegkundige van de afdeling: 09 387 72 40.

Deinze - secretariaat pediatrie

Tel: +32 9 387 72 48
E-mail: secretariaat.pediatrie.deinze@mijnziekenhuis.be

Ben je ongerust of heb je vragen over de opname van je kind? Je kan overdag contact opnemen met de verpleegkundige van het secretariaat pediatrie. Niet- dringende vragen kunnen bij voorkeur via e-mail of telefonisch gericht worden aan het secretariaat pediatrie.

maandagdinsdagwoensdagdonderdagvrijdag
8 tot 18 uur8 tot 18 uur8 tot 18 uur8 tot 18 uur8 tot 18 uur

Indien je niet bij het secretariaat niet terecht kan, kan de verpleegkundige van de pediatrie van AZ Sint-Vincentius Deinze ook raad geven.

Download hier de folder over Airvo 2.