AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Opgelet

De info op deze pagina is enkel van toepassing voor patiënten die bevallen in AZ Sint-Vincentius Deinze.

Je opname

Je opname

Vaak is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen harde buiken en echte contracties. Harde buiken komen in het laatste zwangerschapstrimester regelmatig voor. Het zijn echter slechts tijdelijke en pijnloze opspanningen van de baarmoeder. Contracties zijn pijnlijker, volgen elkaar steeds sneller op en worden stilaan regelmatiger. We spreken dan over 'in arbeid zijn'.

Je komt best naar het verloskwartier wanneer je:

  • regelmatige, pijnlijke contracties krijgt. Neem gerust nog een bad of douche als je vliezen niet gebroken zijn en je twijfelt of je wel echt in arbeid bent. Stoppen de weeën niet na het nemen van een bad en komen ze regelmatig en pijnlijk terug om de vijf minuten (bij een eerste kindje) of om de 10 minuten (bij een tweede, derde ... kindje), dan is het tijd om naar de materniteit te komen.
  • vruchtwater verliest met of zonder contracties (druppelsgewijs of in een golf.) Vruchtwater is, in tegenstelling tot urine, niet op te houden. Het is waterig, geurloos, meestal helder en soms wat wit vlokkerig. Als het vruchtwater een donkere kleur (stoelgang) heeft, kom dan onmiddellijk naar de materniteit.
  • verontrustende vermindering van kindsbewegingen opmerkt.
  • bloed verliest. Soms kan je een beetje bruinverlies hebben na een vaginaal onderzoek, zonder dat een probleem vormt. Bij een helderrood bloedverlies moet je onmiddellijk naar de materniteit komen.
  • aanhoudende hoofdpijn en/of pijn in de maagstreek krijgt, zwarte vlekjes voor de ogen ziet of abnormale buikpijn hebt
  • ergens onzeker of ongerust over bent.

Als je onzeker of ongerust bent, kan je altijd telefonisch contact opnemen met de materniteit: 09 387 72 50. Dag en nacht is er een vroedvrouw aanwezig die je met raad en daad kan bijstaan.

Algemeen

  • identiteitskaart
  • moederboekje (zit in de zwangerschapsmap)
  • trouwboekje of erkenningsformulier van de baby voor de geboorte
  • ondertekende (opname)formulieren

Voor de mama

  • voedingsbeha('s) en eventueel borstvoedingscompressen
  • persoonlijk toiletgerief (incl. shampoo en / of douchegel) en handdoeken (twee per dag)
  • comfortabele kledij (bv. pyjama voor tijdens het verblijf en / of training voor terugkeer naar huis)

Voor de baby

Tijdens het verblijf op de materniteit kan je vrijblijvend gebruik maken van de kleertjes van het ziekenhuis.

  • kleertjes, rompertjes, muts om naar huis te gaan
  • sokjes en krabwantjes
  • (borst)voedingskussen

Overdag

  • aan het onthaal: de onthaalmedewerker verwittigt de materniteit en een vroedvrouw komt je daar ophalen.
  • op de materniteit: de hoofdvroedvrouw begeleidt je naar het verloskwartier.

's Nachts (tussen 21.30 en 6 uur)

  • aan de spoedopname: als je er aanbelt, zal de nachtverpleegkundige van de spoedopname je naar het verloskwartier begeleiden.

Indien je zelf op de materniteit aankomt en niemand aan de balie aantreft, kan je de verantwoordelijke vroedvrouw oproepen door op de bel aan de balie van de materniteit of het verloskwartier te drukken.

De bevalling

De bevalling

Huiselijke sfeer

De hele arbeids- en verloskamer is op die manier ingericht dat ze zo vertrouwd mogelijk overkomt. We besteden bijzonder veel aandacht aan het creëren van een huiselijke sfeer omdat we het belangrijk vinden dat je je comfortabel voelt tijdens de arbeid en bevalling, hetgeen op zichzelf al een ontspannende werking heeft.

Professionele begeleiding

De vroedvrouwen zullen je begeleiden doorheen de hele arbeid. Ze reiken tips aan en helpen om (pijnlijke) weeën zo goed mogelijk op te vangen. Ze nemen ook de medische opvolging tijdens de arbeid voor hun rekening. De vroedvrouwen gaan daarbij voortdurend in overleg met je gynaecoloog.

Op onze materniteit kan je kiezen om liggend of rechtzittend te bevallen op het verlosbed. Je kan ook, ondersteund door je partner, rechtzittend bevallen op een bevallingskruk.

Een onderwaterbevalling behoort ook tot de mogelijkheden als er geen medische tegenindicaties zijn. Het warme water werkt ontspannend, de arbeid verloopt over het algemeen vlotter en de weeën worden als minder pijnlijk ervaren doordat de huid in het warme water zacht en soepel wordt. Ook voor de baby blijkt een onderwatergeboorte een minder traumatische ervaring te zijn. De overgang van de moederbuik naar het water van het bad – met ongeveer dezelfde temperatuur en waar geluid en licht nog eventjes gedempt blijven – verloopt veel minder bruusk. Als toekomstige ouders hoef je geen schrik te hebben dat de baby verdrinkt, want zolang het bloed nog via de navelstreng naar de baby stroomt, hoeft hij of zij nog niet zelfstandig te ademen om voldoende zuurstof te krijgen.

Omgaan met pijn

Tijdens de weeën zullen de vroedvrouwen je helpen om met de pijn om te gaan. Het is daarbij belangrijk dat je in beweging blijft en steeds andere houdingen probeert.

Een massage door je partner, het gebruik van water, je lievelingsmuziek, aangepast sfeerlicht … kan wonderen doen. Je kan er tijdens de arbeid ook voor kiezen om te relaxeren in het bad als er geen medische tegenindicaties zijn.

Een ruggenprik of ‘epidurale verdoving’ kan ook verlichting bieden. Lees hier meer over anesthesie bij een bevalling.

Skin-to-skin

Na de bevalling zal je baby onmiddellijk bij jou op de buik worden gelegd. Dit skin-to-skin moment is heel belangrijk in de verdere ontwikkeling van je baby. De kinderarts zal vervolgens je baby onderzoeken en de vroedvrouwen zullen je geleidelijk aan aanleren hoe je zelfstandig kan instaan voor de voeding en verzorging van je baby.

Wanneer een vaginale bevalling om medische redenen niet mogelijk of de beste keuze is, kiezen onze artsen ervoor om de keizersnede (sectio) zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen (gentle sectio), indien de medische situatie dit toelaat.

Bij zo'n gentle sectio wordt extra aandacht besteed aan een rustige geboorte van de baby en de beleving van de ouders, zonder in te boeten aan kwaliteit, veiligheid en steriliteit. We zorgen ervoor dat de temperatuur in de operatiekamer voldoende hoog is, zodat we afkoeling bij de baby vermijden. De baby wordt langzaam uit de buik gehaald, waarbij we het tempo van een vaginale bevalling zoveel mogelijk nabootsen. We gebruiken een speciaal 'doorkijkdoek' waardoor de ouders, indien gewenst, de baby kunnen geboren zien worden.

De kinderarts is op dat moment ook reeds aanwezig in de operatiezaal zodat de baby na een snelle controle onmiddellijk huid op huid bij de mama kan. Dit zorgt voor beter temperatuurbehoud en is aangenaam voor zowel moeder als kind. Wanneer huid-op-huid-contact bij mama nog niet onmiddellijk mogelijk is, kan dit wel steeds bij de partner.

Indien de ouders voor borstvoeding kiezen, kan de baby intussen al kennismaken met de borst en kan soms al de eerste voeding plaatsvinden.

Moedervriendelijke zorg

Moedervriendelijke zorg

Elke zwangere vrouw kan iemand meebrengen tijdens de arbeid en de bevalling. Elke patiënt kan tijdens de arbeid naar wens drinken en een lichte maaltijd gebruiken, tenzij hiervoor een medische tegenindicatie bestaat.

We voorzien verschillende mogelijkheden van niet-medische pijnbestrijding tijdens de arbeid en de bevalling. Vrij bewegen tijdens de arbeid en het bevallen wordt aangemoedigd. De toekomstige mama kan bijgevolg zelf aangeven in welke houding zij wenst te bevallen, tenzij er een dringende beperking zou ontstaan omwille van een complicatie.

Invasieve technieken, zoals het kunstmatig breken van de vliezen, het versnellen of induceren van de arbeid of de keizersneden, worden vermeden tenzij er een medische indicatie voor is.

Zorg aan de pasgeborene

Zorg aan de pasgeborene

Lees meer in de folder hieronder.

Nuttige linken

Nuttige linken