AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Consultaties

Consultaties

De consultaties gebeuren allemaal op afspraak.

Voor een gastroscopie zonder narcose en een echografie dien je niet eerst op consultatie te komen, hiervoor kan je rechtstreeks een afspraak maken. Voor alle andere onderzoeken dien je eerst op consultatie te komen, waar de verdere afspraken gemaakt worden en de voorbereiding uitgelegd wordt.

Locaties

Als je een ambulante afspraak hebt (geen dagkliniek), meld je je met je identiteitskaart aan via de e-kiosk in de inkomhal. Het Digestief Centrum bevindt zich op het gelijkvloers, gate F2b. Voor je in de wachtzaal (F2a) plaatsneemt, meld je je eerst aan bij het secretariaat van het Digestief Centrum.

Als je een ambulante afspraak hebt, meld je je met je identiteitskaart aan via de e-kiosk aan het onthaal. Het Digestief Centrum bevindt zich op het 1ste verdiep, meldpunt 32. Je mag plaatsnemen in de wachtzaal (wachtpunt 36) zonder je aan te melden bij het secretariaat.

Wat breng je mee?

  • Medicatielijst
  • Identiteitskaart
  • Eventueel verwijsbrief van de (huis)arts of verslagen van labo/radiologie

Nuchter of niet?

Naar deze onderzoeken dien je nuchter te komen:

Naar onderstaande onderzoeken moet je niet nuchter komen:

  • Consultatie
  • Linker coloscopie

Opname

Opname

Locatie

  • AZ Maria Middelares: de opnameafdeling van het Digestief Centrum bevindt zich op de 5de verdieping (D503) en is te bereiken via gate D.
  • AZ Sint-Vincentius Deinze: volg route 59 voor de opnameafdeling van het Digestief Centrum.

Zaalronde

De artsen staan samen met het verpleegkundig team in voor jouw zorg. Tijdens de dagelijkse zaalronde proberen we zoveel mogelijk informatie te verschaffen over jouw toestand. Aarzel niet om bijkomende inlichtingen te vragen. Je kan de verantwoordelijke arts ook telefonisch bereiken.

Vraag voor aanvullende informatie door de familie

Als je meer informatie wenst over een opgenomen familielid kan je de toerarts contacteren. Je kan hiertoe aanwezig zijn tijdens de zaalronde of je kan de toerarts telefonisch raadplegen. Neem hiervoor contact op met het secretariaat op 09 246 71 00 (AZ Maria Middelares) of 09 387 70 58 (AZ Sint-Vincentius Deinze).

Communicatie met je huisarts

Je huisarts wordt zo goed als mogelijk op de hoogte gehouden. Bij ontslag krijg je een voorlopige ontslagbrief mee. Nadien wordt door ons nog een definitieve en volledige ontslagbrief aan de huisarts bezorgd.

Operatie

Operatie

Soms wordt in onderling overleg met de abdominale chirurgen besloten tot een chirurgische ingreep. Hieronder geven we ter info een overzicht van de gemiddelde hospitalisatieduur per ingreep. De chirurg die de ingreep zal uitvoeren, zal je hier ongetwijfeld meer gepersonaliseerde informatie over geven tijdens een voorafgaande consultatie.

Type ingreepDuur operatieDuur ziekenhuisverblijfDuur werkonbekwaamheid
Appendectomie30 min.2-3dagen14 dagen
Cholecystectomie45 min.2 dagen3 weken
Nissen1 uur2 dagen3-4 weken
Electieve sigmoidectomie na diverticulitis2,5-3 uren7-10 dagen4-6 weken
Resectie coloncarcinoom2,5-3 uren7-10 dagen4-6 weken
Hernia inguinalis30 min. (unilateraal) 95 min. (bilateraal)1 overnachting3 weken