AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Opvolging na operatie en nabehandeling

Opvolging na operatie en nabehandeling

Een goede opvolging na een operatie en nabehandeling van een borsttumor is noodzakelijk. Die opvolging gebeurt de eerste twee jaar om de vier maanden, nadien om de zes maanden en uiteindelijk jaarlijks.

Kreeg je chemotherapie, dan kom je afwisselend op controle bij de oncoloog en gynaecoloog.

Een goede opvolging bestaat uit:

1. Kliniek

  • Klinisch onderzoek elke 4 maanden gedurende 2 jaren, nadien elke 6 maanden.
  • Beperkt bloedonderzoek bij elke consultatie (optioneel)
  • Gynaecologisch onderzoek

2. Mammografie (beeldvorming)

  • Jaarlijks in beginfase
  • Nadien 2-jaarlijks.

Relaties en seksualiteit

Relaties en seksualiteit

De diagnose van borstkanker is erg ingrijpend. Plots word je overvallen door gevoelens van angst en onzekerheid en kan je enkel nog denken aan wat volgt: de behandeling, de operatie, de ongewenste bijwerkingen van de therapie ... Alles staat in het teken van het overwinnen van de ziekte en seksualiteit verdwijnt vaak in de achtergrond. Er zijn andere prioriteiten. Meestal pas na de behandeling wil je opnieuw werken aan de levenskwaliteit, maar intimiteit en seks nemen daarbij niet altijd automatisch hun plaats in.

Onze hulpverleners zijn er om je te helpen. Voor vele nevenwerkingen van de therapie bestaat een oplossing om deze ongemakken te verlichten. Samen met jou gaan wij op zoek naar een verschillende manieren om opnieuw seksualiteit te beleven. Vaak hangt seksualiteit nog in de taboesfeer, maar wij willen je aanmoedigen om over seksualiteit te praten. Ons team staat voor jou klaar!

Revalidatieprogramma Revivo

Revalidatieprogramma Revivo

Met het REVIVO-programma (oncologisch revalidatieprogramma) willen we je helpen om jouw levenskwaliteit en fysieke fitheid te verbeteren na de oncologische behandeling (operatie, bestraling, chemotherapie) .