AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Liesbreuk

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een liesbreuk of hernia inguinalis is het uitpuilen van het buikvlies, ter hoogte van het lieskanaal. Op die plaats loopt de zaadstreng (bij de man) of het ronde ligament van de baarmoeder (bij de vrouw) doorheen de buikspieren.

Liesbreuken zijn veel frequenter bij mannen dan bij vrouwen. Patiënten ontdekken een voelbare of zichtbare zwelling in de lies. In een vroeg stadium is dit vaak pijnloos.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Moet elke liesbreuk behandeld worden?

Vele liesbreuken veroorzaken in een eerste fase weinig of geen klachten. Vaak wordt dan ook even afgewacht of, en hoe, de liesbreuk zal evolueren. Een afwachtende houding is niet gevaarlijk.

Af en toe is een dringend herstel
van een liesbreuk nodig: wanneer er plots sprake is van een pijnlijke zwelling die niet meer teruggeduwd kanworden. Deze zogenaamde 'ingeklemde liesbreuk' kan immers darmstructuren bevatten die kunnen afsterven door de inklemming. Ga in dit geval onmiddellijk naar de dienst spoedgevallen. Als ook daar de liesbreuk niet kan worden teruggeduwd, is een dringende operatie nodig. Een ingeklemde liesbreuk is eerder zeldzaam.

Behandeling

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip