AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Chronische middenoorontsteking (cholesteatoom)

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een cholesteatoom is een vorm van chronische middenoorontsteking, waarbij ingroei van huidcellen naar het middenoor optreedt en schade kan veroorzaken.

Ontstaan

Een trommelvlies is opgespannen zoals een trampoline. Bij een aantal mensen is een deel ervan zijn spankracht verloren en treedt een inzakking op (een retractiepocket). Meestal is die inzakking niet erg diep, met geleidelijk oplopende wanden. Hierbij kunnen de huidschilfertjes in die inzakking mooi afgevoerd worden (natuurlijk optredende huidschilfertjes worden naar opzij geduwd van het trommelvlies af, met talg gemengd, en vormen het oorsmeer dat dan naar de ingang van de gehoorgang wordt afgevoerd).

Wanneer de pocket te diep wordt, de wanden steil en/of de hoek te scherp, dan blijven die schilfertjes steken op de bodem van de pocket.

Je kan dit vergelijken met een zeildoek buiten in de tuin waarin water met bladeren blijft staan, waardoor deze langzamerhand rot wordt.

Zo gaat onder die schilftjes enzymes het trommelvlies nog verder uitdunnen en wordt die inzakking dieper en dieper. Uiteindelijk groeit deze als een slurf naar binnen in het middenoor rond de gehoorbeentjes heen.

Soms kan die het hele middenoor en de holtes erachter (het mastoïd) opvullen. Zo’n cholesteatoom wordt nooit kwaadaardig, maar door aanhoudende druk kan het al de delicate structuren in het oor kapot maken met de gehoorbeentjes in de eerste plaats.

Symptomen

Jarenlang zijn er bijna geen klachten en zijn vele patiënten er zich niet van bewust. Het wordt vaak pas opgemerkt wanneer het cholesteatoom plots begint te duwen en problemen te geven zoals heel hevige oorontstekingen. Verder kan het cholesteatoom ook door structuren heen groeien naar de aangezichtszenuw (facialisparalyse), naar het binnenoor (doofheid, evenwichtsstoornissen), naar de hersenen (hersenvliesontsteking). Dit klinkt vreselijk, maar is zeer uitzonderlijk!

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

Diagnose wordt gesteld door otoscopie (kijken in oor), gehoortest, CT-scan en indien nodig NMR (specifieke coupes).

Behandeling

Lees hier meer over de behandeling van cholesteatomen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith