Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een trommelvlies is opgespannen als een trampoline. Bij een aantal mensen is een deel ervan zijn spankracht verloren, en treedt een inzakking op (een retractiepocket). Meestal is die inzakking niet erg diep, met geleidelijk oplopende wanden en kunnen huidschilfertjes in die inzakking mooi afgevoerd worden (natuurlijk optredende huidschilfertjes worden naar opzij geduwd van het trommelvlies af, met talg gemengd, en vormen het oorsmeer dat dan naar de ingang van de gehoorgang wordt afgevoerd). Wanneer echter de pocket te diep wordt, de wanden steil en/of de hoek te scherp, dan blijven die schilfertjes steken op de bodem van de pocket. Zoals een zeildoek buiten in de tuin waarin wat water blijft staan met bladeren, geleidelijk rot wordt, zo gaan onder die schilftjes enzymes het trommelvlies nog verder uitdunnen, zodat die inzakking dieper en dieper wordt. Uiteindelijk groeit die als een slurf naar binnen in het middenoor, rond de gehoorbeentjes heen.

Soms kan die het hele middenoor en de holtes erachter (het mastoïd) opvullen. Zo’n cholesteatoom wordt nooit kwaardaardig, maar gewoon door aanhoudende druk, kan het al de delicate structuren in het oor kapot maken: de gehoorbeentjes in de eerste plaats.

Symptomen

Jarenlang zijn er quasi geen klachten en zijn vele patiënten er zich niet van bewust. Maar dan ineens begint het cholesteatoom te duwen en problemen te geven zoals heel hevige ooronstekingen. Het cholesteatoom kan ook door structuren heen groeien naar de aangezichtszenuw (facialisparalyse), naar het binnenoor (doofheid, evenwichtsstoornissen), naar de hersenen (hersenvliesontsteking). Dit klinkt vreselijk, maar is zeer uitzonderlijk!

Diagnose en behandeling

Diagnose

Diagnose wordt gesteld door otoscopie (kijken in oor), gehoortest, CT-scan en indien nodig NMR (specifieke coupes).

Behandeling

Lees hier meer over de behandeling van cholesteatomen.

Behandelende centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 21/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Marin Eline