AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

MR-onderzoek

Wat is het?

Wat is het?

Magnetische Resonantie is een techniek om zonder röntgenstralen beeldopnames van het lichaam te maken. Dit onderzoek staat ook bekend als MRI (Magnetic Resonance Imaging) of NMR.

De radioloog wekt met een MR-toestel sterke magneet- en radiogolven op. Zo kan men de weke delen van het lichaam in beeld brengen en onderzoeken, bijvoorbeeld hersenweefsel, tussenwervelschijven, pezen, spieren en bloedvaten. Het onderzoek is veilig en verloopt pijnloos.

Voorbeelden

MR hersenen, MR cervicale, dorsale, lumbale wervelkolom; MR Abdomen (lever, pancreas, nieren, milt), MR mammografie, MR rectum, MR prostaat, MR knie, MR schouder, MR voet-enkel, MR heupen, MR Angio renale vaten, MR Angio onderste ledematen, MR Angio Circulus van Willis ...

Verloop onderzoek

Verloop onderzoek

Aandachtspunten

  • Meld aan de verpleegkundige indien:
    • je (mogelijk) zwanger bent. Het onderzoek wordt niet uitgevoerd in de eerste 12 weken
    • er metalen voorwerpen in je lichaam zitten (bv. pacemaker, metaalsplinter, vaatclips ...)
    • je recent aan je hoofd, hart of bloedvaten bent geopereerd
    • je last hebt van claustrofobie/bang bent in kleine ruimtes

Wist je dat mascara soms ijzerdeeltjes bevat? Je brengt dit dus beter niet aan.

  • Neem geen metalen of magnetiseerbare voorwerpen (bv. muntgeld, sleutels, telefoon, bankkaart, gehoorapparaten ...) mee in de onderzoeksruimte
  • Hou een onderbroek en een t-shirt aan (geen bh, broeken met rits ...)
  • Draag geen sierraden, piercings, bril, haarspelden ...
  • Je mag normaal eten en drinken voor het onderzoek en je gebruikelijke medicatie nemen.

Onderzoek

  • In de MR-zaal neem je plaats op de onderzoekstafel. Leg je zo comfortabel mogelijk in een houding die je lang kunt volhouden. Als je beweegt, kunnen de afbeeldingen onscherp zijn en dus onbruikbaar. De verpleegkundige helpt je de juiste houding te vinden.
  • In een aantal gevallen dient de radioloog of verpleegkundige een contrastvloeistof toe via een infuus in je arm. Deze vloeistof zorgt ervoor dat organen en afwijkingen beter zichtbaar zijn op de beelden. Dit middel geeft weinig of geen bijwerkingen. Tracht zo stil mogelijk te liggen tijdens het toedienen van de vloeistof.
  • Vervolgens schuift de verpleegkundige de tafel in de tunnel van de MR. Deze tunnel is aan beide zijden open. Aan het hoofdeinde van de tunnel bevindt zich een microfoon en een luidspreker. Je bent dus in direct contact met de verpleegkundige die je via een scherm kan zien. Bovendien krijg je een peertje in je hand waarin je kunt knijpen als je hulp nodig hebt.
  • Tijdens de opnames hoor je een luid kloppend lawaai. Vraag eventueel naar oordopjes of een hoofdtelefoon om het geluid te dempen. Als het kloppende geluid is afgelopen, is één opname klaar. Een onderzoek bestaat uit meerdere opnamen. De kortste duurt één minuut, de langste tot tien minuten. De radioloog oordeelt of het onderzoek voldoende informatie oplevert. Soms is er een aanvullende reeks nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Een MR-onderzoek duurt meestal 20 tot 30 minuten, maar kan oplopen tot een uur.

Wat voel of ervaar je?

Het onderzoek is pijnloos. Krijg je contrastvloeistof toegediend? Dan voel je een prik zoals bij een bloedafname.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kun je je weer aankleden in de kleedkamer. Je mag meteen de dienst Radiologie verlaten.

Resultaat

Resultaat

De verpleegkundige kan je het resultaat van het onderzoek niet meteen meedelen. Hij of zij beoordeelt en verwerkt eerst de grote hoeveelheid beelden. Daarna krijgt je behandelend arts de resultaten. Meestal duurt het twee werkdagen. De arts bespreekt de uitslag met jou.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 08/01/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Schoofs Christophe