AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

CT-scan

Wat is het?

Wat is het?

Een CT (Computer tomografie)-scan is een röntgenonderzoek waarbij een X-stralenbuis, omkapseld in een ring, draait rondom de patiënt die op een beweegbare tafel ligt. Op deze manier worden honderden dunne 'dwarse doorsneden' doorheen de patiënt gemaakt. Deze worden door een krachtige computer samengevoegd, waaruit opnamen in elke gewenste richting kunnen worden gegenereerd. Dankzij deze techniek kunnen we de organen, de bloedvaten en het skelet uiterst gedetailleerd in beeld brengen.

Het kan dat voor specifieke CT-onderzoeken een injectie met een contrastmiddel noodzakelijk is of dat het drinken van met water verdund contrastmiddel nodig is.

Voorbeelden

Er bestaan CT-scans voor meerdere delen van het lichaam, bv. een CT thorax, CT abdomen, CT schedel, CT lumbale wervelkolom, CT cervicale wervelkolom, CT sinussen, CT mastoïden, CT/arthro, CT knie/pols/schouder/elleboog/heup, CT Angio halsslagaders, CT Angio coronairen, CT Angio aorta, CT virtuele coloscopie (campus Medisch Centrum Maria Middelares) ...

Verwittig ons bij:

  • Een (mogelijke) zwangerschap
  • contra-indicaties voor intraveneus contrast (indien dit nodig is voor het onderzoek)

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Schoofs Christophe