Erectieproblemen en libidoverlies
Wat je mag verwachten
Wat je mag verwachtenOnze dienst probeert om via een gepersonaliseerde aanpak een zo effectief mogelijke en wetenschappelijk onderbouwde behandeling aan te bieden, zodat seksualiteit opnieuw mogelijk wordt.
Tijdens je eerste consultatie zal:
- Een vertrouwelijk gesprek gevoerd worden, peilend naar je algemene conditie, je normale seksuele functioneren en je verwachtingen naar de toekomst toe
- Een bloedcontrole gebeuren (meestal)
- Een gepersonaliseerde behandeling worden voorgesteld
- (Indien een onderliggende ziekte wordt vastgesteld) een verwijzing naar de geschikte specialist interne geneeskunde gebeuren
In uitzonderlijke gevallen is er sprake van een hormoonstoornis als oorzaak van de erectiestoornis: dan kan je terecht op de gecombineerde uro-endocrinologie raadpleging, waar zowel een uroloog als een endocrinoloog het probleem verder aanpakken.
Oorzaken
OorzakenErectieproblemen komen vaak voor. Ze zijn in meer of mindere mate aanwezig bij 52% van de mannen tussen 40 en 70 jaar. Ze kunnen gepaard gaan met een verlies aan libido, maar dit is niet steeds het geval.
Vaak zijn erectieproblemen het gevolg van het verouderingsproces, soms van een bepaalde onderliggende ziekte. Regelmatig is psychologische of emotionele stress (bijvoorbeeld faalangst) een bijdragende factor. Vaak zijn erectiestoornissen een neveneffect van bepaalde medicatie, zoals medicatie tegen een hoge bloeddruk.
Typische oorzaken van erectiestoornissen zijn:
- suikerziekte
- roken
- cardiovasculaire problemen en hoge cholesterol (verstopte bloedvaten)
- hoge bloeddruk
- prostaatvergroting
- hormonale problemen
- voorgeschiedenis van onderbuikchirurgie
- voorgeschiedenis van prostaatkankerbehandeling
Andere seksuele problemen die kunnen voorkomen en die in onze dienst worden onderzocht zijn vroegtijdige ejaculatie, onmogelijkheid tot ejaculatie of pijnlijke ejaculatie.
Behandeling
BehandelingIn de meeste gevallen zijn mannen met erectiestoornissen afdoende geholpen met medicatie.
Indien na onderzoek blijkt dat er een te laag testosterongehalte aanwezig is als oorzaak (hypogonadisme), dan zal dit in veel gevallen dienen behandeld te worden met medicatie.
Wanneer deze aanpak onvoldoende effect zou blijken te hebben, dan zal over alternatieven gesproken worden. Zo is behandeling met een vacuümpomp of met injecties in de penis ook veilig en effectief. Je uroloog zal je adviseren in het gebruik en de toediening.
Indien deze middelen niet afdoende blijken, dan kan overgegaan worden tot de implantatie van een erectieprothese.
Expertise
ExpertiseDoor de jaren heen heeft onze dienst veel ervaring opgebouwd aangaande dit probleem, zowel bij jonge patiënten, als bij bejaarde mannen.
Indien je je ongemakkelijk zou voelen om al dan niet de eerste stap te zetten: elke patiënt zal respectvol en in volledige vertrouwelijkheid behandeld worden.
Ons team
Ons team- Urologie
- Ulrike De Taeye (seksuologe)