
Steenkliniek
Waar je vroeger vooral nierstenen aantrof in de leeftijdscategorie dertig tot zestig jaar, zie je tegenwoordig ook jonge adolescenten en zestigplussers met nierstenen. Ze komen voor bij maar liefst 14% van de volwassen mannen en 8% van de vrouwen. Een adequate analyse, behandeling en opvolging van nierstenen is heel belangrijk.

Oorzaak en preventie
Oorzaak en preventieMaar liefst 85% van de nierstenen komt door een onevenwichtige voeding. Dit kan je bijsturen door bepaalde fouten uit mensen hun levensgewoonten te halen. Zo kan je de frequentie in stenen enorm doen verminderen.
In ons ziekenhuis werken we daarom heel nauw samen met de diëtiste die hierin gespecialiseerd is. Een aantal krachtlijnen zijn alvast een gezonde voeding (rijk aan groenten en fruit, arm aan vlees, met zo min mogelijk suikers) en veel drinken. Eigenlijk dienen patiënten twee tot drie liter per dag te drinken: welbepaalde types van flessenwater, thee ... Belangrijk is in elk geval dat het ongesuikerde dranken zijn. Maar elke patiënt is anders: daarom is het belangrijk dat dit dieet op maat van de patiënt is en in lijn met de achterliggende mechanismen.
Steenanalyse in een gespecialiseerd labo
Steenanalyse in een gespecialiseerd laboOm te weten met welk type van niersteen je te maken hebt, is het belangrijk ze op te sturen naar een gespecialiseerd labo. Want hoewel vele stenen te wijten zijn aan een slechte voeding, zijn er natuurlijk ook die wél het gevolg zijn van erfelijke of metabole afwijkingen.
Voor je bij ons op consultatie komt, is het nodig dat je via je huisarts de steen laat analyseren in een gespecialiseerd labo en dat een correcte biochemische evaluatie plaatsvond. De correcte aanvragen hiervoor kan je huisarts vinden via het secretariaat nefrologie en urologie.