AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Endocrinologie

Andrologie - focus op de mannelijke gezondheid

Andrologie is het medische specialisme dat zich richt op de gezondheid van het mannelijke voortplantingssysteem en de mannelijke seksuele gezondheid.

Onder andrologie verstaan we alle problemen die te maken hebben met het mannelijk geslachtshormoon (testosteron). Om deze problemen te onderzoeken, wordt in de meeste gevallen bloed afgenomen (in de vroege voormiddag). Soms is ook beeldvorming of sperma-analyse nodig voor de verdere behandeling van een andrologisch probleem. Indien nodig word je doorverwezen naar de uroloog.

We vormen samen een multidisciplinair team dat zich voluit inzet om kwaliteitszekere expertzorg te bieden aan patiënten met seksuele en reproductieve gezondheidsproblemen. We houden daarbij rekening met verschillende aspecten van de gezondheid en bieden je zo samen de best mogelijke behandelingen.

Ons zorgaanbod

Ons zorgaanbod

Op de poli Andrologie in de gezondheidszorg richten we ons op patiënten met erectieproblemen, infertiliteit en mannelijke hormoonbalansstoornissen.

  • Erectieproblemen: dit verwijst naar moeilijkheden bij het krijgen of behouden van een erectie, wat een veelvoorkomend probleem is bij mannen. Synoniemen zijn: erectiele dysfuncties of erectiestoornissen. Daarnaast behandelen we ook andere seksuele klachten zoals: libidoproblemen, te snel klaarkomen, ziekte van Peyronie (scheefstand penis).
  • Fertiliteit:. als je problemen ondervindt bij het verwekken van een kind, bieden wij zorg en ondersteuning om je kansen te verbeteren. Bij mannen kan dit betrekking hebben op sperma- en zaadkwaliteit.
  • Mannelijke hormoonbalansstoornissen: afwijkingen in de niveaus of activiteit van mannelijke hormonen, zoals testosteron. Deze onbalans kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder verminderd libido, erectieproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, gynaecomastie (abnormale vergroting van borstklieren bij mannen) en andere symptomen die verband houden met het endocriene systeem. Ook volgen we de patiënten op tijdens hun hormonale therapie of ADT (androgeen deprivatie therapie) ikv prostaatkanker.

Multidisciplinair aanbod

Multidisciplinair aanbod

Wij geloven in een totaalbenadering van zorg, waarbij we rekening houden met het verhaal en de noden van elke patiënt. Daarom werken we samen met experts op verschillende gebieden:

  • Gynaecologen: in samenwerking met gynaecologen bieden wij uitgebreide reproductieve zorg.
  • Seksuologen: onze seksuologen zijn er om te helpen bij seksuele gezondheidsproblemen en bieden begeleiding en therapie.
  • Bekkenbodemkinesitherapeuten: voor problemen met de bekkenbodem bieden onze bekkenbodemkinesisten gespecialiseerde fysiotherapie
  • Kinesitherapeut als bewegingscoach: onze fysiotherapeuten helpen bij het bevorderen van lichamelijke gezondheid en beweging voor een betere levenskwaliteit.

Ons team

Ons team
  • Dr. Waterloos Marjan (uroloog) is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en chirurgische ingrepen met betrekking tot aandoeningen van de urinewegen en het mannelijke voortplantingssysteem.
  • Dr. Vanwonterghem Yuran (endocrinoloog) is gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van hormonale aandoeningen.

Laila Valschaerts (verpleegkundig specialist seksuologie en andrologie) biedt gespecialiseerde zorg, begeleiding, educatie en ondersteuning met betrekking tot seksuele gezondheid, reproductieve gezondheid en seksueel overdraagbare aandoeningen bij zowel mannen als vrouwen.