AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Tandextractie

Wat is het?

Wat is het?

Soms is het nodig om een tand of kies te verwijderen, dit noemen we een tandextractie.

Richtlijnen voor thuis

Richtlijnen voor thuis

Zwelling

Er kan zwelling optreden gedurende 48 uur, meestal de laatste 24 uur meer; nadien mag de zwelling niet meer toenemen en zal deze stilaan afnemen. Indien de zwelling toeneemt, gelieve dan contact op te nemen met je arts. Om zo weinig mogelijk zwelling te hebben, zijn ijszakjes de eerste twee dagen aangewezen.

Bloeding

De wonde kan wat sijpelen de eerste 48 uur. Indien er een bloeding is, spoel je best de mond met een glas water met ijsblokjes. Nadien plaats je een dik kompres op de wonde. Bijt dit stevig toe gedurende 20 minuten. De bloeding zal nadien spontaan stoppen. Indien dit niet het geval is, neem je best contact op met je arts.

Pijn

De pijn zal zeer wisselend zijn, van enkele dagen tot een week. Je zal pijnstillers krijgen van je arts die je mag nemen zolang het nodig is (meestal minder dan 10 dagen).

Voeding

Je mag eten als de verdoving is uitgewerkt. Het beste is zachte en lauwe voeding. Lauwe voeding is noodzakelijk om een nabloeding te vermijden gedurende 48 uur na de ingreep.

Hechting

De wonde zal meestal gehecht zijn en dit met resorbeerbare draad (verteerbaar). Normaal verdwijnen de hechtingen spontaan. Indien deze na twee weken nog aanwezig zijn en storen mogen deze verwijderd worden.

Slapen

We raden een halfzittende houding aan. Je zal minder last hebben van zwellingen.

Sport

Bij de meeste ingrepen is het niet aangewezen te sporten gedurende een 10-tal dagen.

Tanden poetsen

Je mag je tanden poetsen, behalve op de plaats van de ingreep gedurende de eerste dagen.

Roken/Alcohol

Het is aangewezen om minimum drie dagen na de ingreep niet te roken en geen alcohol te gebruiken wegens het verhoogde risico op nabloeding en infectie.

Brochure

Brochure

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties
Stomatologie en maxillofaciale chirurgie

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@azmmsj.be om deze raming op te maken.

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Borghgraef Kristin