AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Opladen van je neurostimulator

Wat is het?

Wat is het?

De neurostimulator is een definitieve geïmplanteerde (herlaadbare) batterij. Je stimulator stuurt een elektrische stroom naar de electrode. Hiervoor heeft hij voeding nodig en moet dus periodiek opgeladen worden met behulp van een apart oplaadsysteem.

Praktische informatie

Praktische informatie

De neurostimulator werkt aan de hand van een programma waarbij je de prikkelingen voelt en is over het algemeen energiezuiniger dan de gevoelloze programma’s. De verpleegkundige kan in het programmeersysteem zien wat de aanbevolen oplaadtijd per programma is. Je kan deze aanbevelingen opvolgen, maar je kan ook een oplaadschema ontwikkelen dat beter in je eigen levensstijl past.

Het oplaad systeem bestaat uit:

  • een oplader
  • een basisstation
  • een voedingseenheid

Dit pakket is voorzien van een handige riem waarin de oplader past, zodat je niet gehinderd wordt in je dagelijkse bezigheden tijdens het opladen.

Richtlijnen voor thuis

Richtlijnen voor thuis

Om de neurostimulator op te laden sluit je adapter van het basisstation aan op een goed bereikbare elektrische wandcontactdoos; een waarbij de onderdelen niet worden blootgesteld aan vocht of directe warmte. Plaats het oplaadstation op een vlakke ondergrond. Plaats tenslotte je oplader in het basisstation met de aan/uitknop omhoog gericht. Meer hoef je niet te doen om te kunnen beginnen.

Het basisstation mag steeds aangesloten blijven op de netstroom. Tussen de laadbeurten in mag je oplader in het basisstation zitten. Het kan geen kwaad om je oplader 24/7 in het stopcontact te laten. Wanneer de stimulator opgeladen moet worden, haal je de oplader uit het basisstation en plaats je deze in de laadriem. Nadien druk je op de ronde knop en de oplader begint te piepen. Ga met je oplader opzoek naar de stimulator. Wanneer de oplader ter hoogte van de stimulator is, stopt de pieptoon van de oplader. De batterij is volledig opgeladen wanneer hij een dubbele pieptoon geeft.

Brochure

Brochure

In onderstaande brochure vind je meer uitleg over:

  • het oplaadschema
  • de status van de batterij
  • de praktische tips en complicaties

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Decaigny Veronique