AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Cystectomie

Wat is het?

Wat is het?

Een cystectomie is de operatieve verwijdering van de blaas. Meestal gebeurt deze ingreep om blaaskanker te verwijderen. Het is de bedoeling om deze agressieve kanker volledig te verwijderen. Daarom moet bij de man bijna altijd ook de prostaat samen met de blaas verwijderd worden. Bij de vrouw moet bijna altijd de baarmoeder samen met de blaas verwijderd worden. Deze beide organen liggen immers erg nauw verkleefd met de blaas(kanker). Om dezelfde reden verwijderd men bij man en vrouw meestal ook de omringende lymfeklieren: deze kunnen immers aangetast zijn door uitzaaiingen van de blaaskanker. Het is daarom best de lymfeklieren tijdens dezelfde operatie ook te verwijderen.

Als de blaas wordt verwijderd, wordt een nieuwe afvoer voor de urine gemaakt.

Verloop ingreep

Verloop ingreep

Conventionele ingreep

Cystectomie wordt klassiek uitgevoerd met een open operatie, wat betekent dat de chirurg een grote incisie in de buik moet maken om de blaas te kunnen verwijderen.

Robot-geassisteerde cystectomie

Een cystectomie is mogelijk via 'minimaal invasieve' chirurgie. Dit wil zeggen dat fijne, lange instrumenten door kleine huidincisies gebruikt worden om de blaas te verwijderen en een nieuwe urine-afvoer te voorzien. In se gaat het om dezelfde operatie: verwijdering van de blaas en de andere omliggende organen en lymfeklieren.

De robot-geassisteerde versie van deze ingreep duurt langer dan de klassieke open aanpak. De robot-geassisteerde ingreep wordt gekenmerkt door minder bloedverlies en de duur van hospitalisatie na een robot-geassisteerde ingreep is enkele dagen (1,5 dagen) korter. Sommige (niet alle) ernstige complicaties komen minder frequent voor na een robot-geassisteerde cystectomie.

Men vermoedt dat voor alle types blaaskanker de robot-geassisteerde ingreep er even volledig in slaagt om een volledige verwijdering van de kanker te bekomen, maar zeker voor de meer agressieve kankertypes weet men dit vooralsnog niet zeker: wetenschappelijk onderzoek hierover is momenteel lopend.

Brochures

Brochures

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip