AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Gehoorverlies

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Het oor bestaat uit twee delen:

  1. Het middenoor (trommelvlies en gehoorbeentjes), dit gedeelte is 'mechanisch' en zorgt voor geleiding van geluid naar het slakkenhuis.
  2. Het binnenoor (slakkenhuis en evenwichtssysteem), dit gedeelte is 'digitaal' en zorgt voor het omzetten van geluidsgolven in elektrische signalen die naar de hersenen worden doorgestuurd.

Kenmerken

Er zijn twee soorten gehoorverlies:

  1. Bij een probleem ter hoogte van het mechanische gedeelte treedt een 'geleidingsverlies' op. Dit kan in vele gevallen worden behandeld, enkele voorbeelden hiervan zijn: medicatie, operatie van het middenoor en het plaatsen van een buisje. Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn: otosclerose, trommelvliesperforatie en vocht in het middenoor.
  2. Bij een probleem in het digitale gedeelte treedt een 'perceptief' of 'neurosensorieel' verlies op. Dit kan niet worden geopereerd en afhankelijk van de oorzaak met medicatie worden behandeld. Verder kan een hoorapparaat worden aangepast om het perceptief gehoorverlies te behandelen. Voorbeelden van mogelijke oorzaken hiervan zijn: gehoorverlies bij ziekte van Ménière, ouderdomsslechthorendheid en plotse doofheid.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

Het onderscheid tussen de twee soorten gehoorverlies wordt gemaakt door:

  • gehoortesten (audiometrie)
  • kijken in de oren (otoscopie)
  • stemvorkproeven

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith