AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Plotse doofheid

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Plotse doofheid is een onverwachtse achteruitgang van de functie van de hoorzenuw (eigenlijk van het slakkenhuis). Dit kan te wijten zijn aan een virale aantasting van de haarcellen in het slakkenhuis. Een tweede mogelijkheid is een tijdelijk zuurstoftekort van de haarcellen, wanneer een bloedvat kortstondig is afgesloten.

Belangrijk is dat een plotse doofheid op zich bestaat en zich eenmalig kan voordoen. Het is daarom geen voorbode van een beroerte (CVA), TIA, of ander neurologisch probleem.

Wanneer een dokter zien?

Wanneer iemand plotseling veel minder hoort, kan het iets banaals zijn dat makkelijk geneest. Dit kan bijvoorbeeld een oorprop of vocht in het oor zijn, maar het kan ook een plotse doofheid zijn. Wie een plots gehoorverlies opmerkt gaat best dringend naar de huisarts of kan bij ons terecht. Via een telefonisch contact kunnen niet de nodige vaststellingen gedaan worden, bezoek de arts dus best ter plaatse.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Diagnose

Onderscheid tussen plotse doofheid en bijvoorbeeld een oorprop of vocht in het oor kan makkelijk gemaakt worden door te kijken in de oren (otoscopie) en stemvorkproeven.

Wij doen als onderzoeken een gehoortest en een NMR. De kans dat een plotse doofheid aan een brughoektumor te wijten is bestaat, maar is zeer klein. In de overgrote meerderheid van de gevallen vallen deze onderzoeken volledig normaal uit.

Behandeling

We beschouwen een plotse doofheid als een spoedgeval. Wanneer iemand zich aanmeldt in de eerste dagen na het optreden van de doofheid, zijn de kansen hoger dan wanneer dit maar na verschillende weken gebeurt. Tot twee maanden na het optreden van de plotse doofheid is het nuttig te behandelen.

Wanneer je niets doet, recupereert ongeveer een derde van de plotse doofheden spontaan na enkele dagen of weken.

Wij behandelen plotse doofheid met een korte dosis cortisone en met een kuur in de hyperbare zuurstoftank (een à twee uur per dag gedurende vijf à tien dagen, meestal in het AZ Sint-Jan in Brugge of in het OLV ziekenhuis in Aalst). Deze behandelingen trekken het percentage genezingen op van ongeveer 30 % naar 50 à 60 %.

In een aantal gevallen injecteren we de cortisone rechtstreeks doorheen het trommelvlies in het middenoor, vanwaar het naar het slakkenhuis sijpelt. Deze behandeling gebeurt op consultatie (meestal een drietal keer met telkens een week tussen).

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 13/12/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith