Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een plotse doofheid is een plotse achteruitgang van de functie van de hoorzenuw (eigenlijk van het slakkenhuis). Dit kan te wijten zijn aan een virale aantasting van de haarcellen in het slakkenhuis, of aan een tijdelijk zuurstoftekort van die haarcellen, wanneer een bloedvat kortstondig is afgesloten.

Belangrijk is dat een plotse doofheid op zich bestaat. Het is daarom geen voorbode van een beroerte (CVA), TIA, of ander neurologisch probleem. Ook is het iets eenmalig.

Diagnose en behandeling

Wanneer naar een arts?

Wanneer iemand plotseling veel minder hoort, kan het iets banaals zijn dat makkelijk geneest zoals een oorprop of vocht in het oor, maar het kan ook een plotse doofheid zijn. Via een telefonisch contact kunnen wij dit niet te weten komen, dus wie een plots gehoorverlies opmerkt gaat best dringend naar de huisarts of kan bij ons terecht.

Diagnose

Onderscheid tussen plotse doofheid en bijvoorbeeld een oorprop of vocht in het oor kan makkelijk gemaakt worden door te kijken in de oren (otoscopie) en stemvorkproeven.

Wij doen als onderzoeken een gehoortest, een bloedafname en een NMR. De kans dat een plotse doofheid aan een brughoektumor te wijten is bestaat, maar is zeer klein. In de overgrote meerderheid van de gevallen vallen deze onderzoeken volledig normaal uit.

Behandeling

We beschouwen een plotse doofheid als een spoedgeval. Wanneer iemand zich aanmeldt in de eerste dagen na het optreden van de doofheid, zijn de kansen hoger dan wanneer dit maar na verschillende weken gebeurt. Tot twee maanden na optreden van de plotse doofheid is het nuttig te behandelen.

Wanneer je niets doet, recupereert ongeveer een derde van de plotse doofheden spontaan over verloop van dagen of weken.

Wij behandelen plotse doofheid met een korte dosis cortisone en met een kuur in de hyperbare zuurtoftank (een à twee uur per dag gedurende 5 à 10 dagen, meestal in het AZ Sint-Jan in Brugge of in het OLV ziekenhuis in Aalst). Deze behandelingen trekken het percentage genezingen op van ongeveer 30 % naar 50 à 60%.

In een aantal gevallen injecteren we de cortisone rechtstreeks doorheen het trommelvlies in het middenoor, vanwaar het naar het slakkenhuis sijpelt. Dit gebeurt op consultatie (meestal een drietal keer met telkens een week tussen).

Behandelende centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 05/02/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith