Symptomen en oorzaken

Het oor bestaat uit twee delen:

  1. Het middenoor, met trommelvlies en gehoorbeentjes. Dit gedeelte is 'mechanisch' en zorgt voor geleiding van geluid naar het slakkenhuis.
  2. Het binnenoor, bestaande uit slakkenhuis en evenwichtssysteem. Dit gedeelte is 'digitaal' en zorgt voor omzetten van geluidsgolven in elektrische signalen die dan naar de hersenen worden doorgestuurd.

Er zijn twee soorten gehoorverlies:

  1. bij een probleem ter hoogte van het mechanische gedeelte treedt een 'geleidingsverlies' op: dit kan in vele gevallen worden behandeld, vb. met medicatie, door het plaatsen van een buisje, door een operatie van het middenoor ... Voorbeelden hiervan zijn vocht in het middenoor, trommelvliesperforatie, otosclerose
  2. Bij een probleem in het digitale gedeelte treedt een 'perceptief' of 'neurosensorieel' verlies op. Dit kan niet worden geopereerd. Afhankelijk van de oorzaak kan met medicatie worden behandeld, of een hoorapparaat worden aangepast. Voorbeelden zijn ouderdomsslechthorendheid, plotse doofheid, gehoorverlies bij ziekte van Ménière

Diagnose en behandeling

Het onderscheid tussen de twee soorten gehoorverlies wordt gemaakt door het kijken in de oren (otoscopie), stemvorkproeven en gehoortesten (audiometrie).

Behandelende centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 21/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith