AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Ziekte van Ménière

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan vocht in het evenwichtsorgaan en slakkenhuis. Patiënten met de ziekte van Ménière ontwikkelen klachten van draaiduizeligheid die aanvalsgewijs opkomen en minimaal 20 minuten duren.

Daarnaast wordt er ook een gehoorverlies voor lage tonen vastgesteld die in de beginstadia nog kan variëren. Na een tijd blijft het gehoorverlies meer constant aanwezig voor zowel hoge als lage tonen. Patiënten kunnen last hebben van een tinnitus of drukgevoel in de oren.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Verder onderzoek wordt uitgevoerd, namelijk een gehooronderzoek (audiometrie), een evenwichtsonderzoek en beeldvorming (MRI).

De behandeling is in eerste instantie symptomatisch: medicatie tegen duizeligheid en braken, en het dragen van hoortoestellen. Zoutrestrictie, het vermijden van cafeïne, alcohol en stress, voldoende slapen en niet roken zijn aan te raden.

Bij een terugkerend (recidiverend) karakter of veel last kan preventieve medicatie worden gestart.

Bij sommige patiënten wordt een trommelvliesbuisje geplaatst of een injectie in het middenoor met corticosteroïden uitgevoerd. Indien het een zeer ernstig geval is, wordt het evenwicht- en gehoororgaan aan de aangedane zijde definitief uitgeschakeld. Dit gebeurt door een injectie met een product, zodat de aanvallen van duizeligheid niet meer kunnen voorkomen.

Indien beide oren zeer ernstig zijn aangedaan, wordt soms een cochleair implantaat geplaatst. Dit is een hoorimplantaat en kan een oplossing zijn wanneer een hoorapparaat onvoldoende werkt.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith