AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Materniteit AZ Sint-Vincentius Deinze voor de derde keer bekroond met het BFHI-label

Het Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) label is een programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Hun prioriteit ligt in het bevorderen en faciliteren van borstvoeding wereldwijd. AZ Sint-Vincentius Deinze werd op 6 februari 2024 voor de derde keer met dit label bekroond. “Deze erkenning bevestigt onze blijvende inzet voor goede, warme zorg”, klinkt het bij hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver.

Lactatiekundigen Elien, Delfien en Nele namen de prijs in ontvangst
Lactatiekundigen Elien, Delfien en Nele namen de prijs in ontvangst

Om het label te behalen worden heel wat voorwaarden gesteld, waaronder de 'Tien Vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding'. Daarbij hoort onder andere het uitschrijven van een kwalitatief borstvoedingsbeleid en het organiseren van informatiesessies rond borstvoeding. In 2022 breidde de materniteit haar diensten rond de promotie en begeleiding van borstvoeding verder uit met een prenataal (tijdens de zwangerschap) en postnataal (na de bevalling) lactatieconsult. “Zwangere vrouwen kunnen er bij opgeleide lactatiekundigen terecht met al hun vragen rond borstvoeding. Vanuit hun kennis en ervaring reiken ze bovendien ook heel wat tips en tricks aan om de borstvoedingsperiode te laten slagen”, licht Sabine verder toe.

En dat is ook de jury niet ontgaan. Op 29 juni 2023 kwamen drie auditoren van de kwaliteitscel BFHI van FOD Volksgezondheid langs op de materniteit van AZ Sint-Vincentius Deinze. Hun beoordeling is lovend.

“We wensen het team uitdrukkelijk te feliciteren met de vaak vernieuwende en frisse initiatieven rond moeder- en kindzorg. De prenatale en postnatale voorbereiding van zwangere vrouwen en bevallen ouders wordt er gedragen door een goed geolied team van deskundige zorgverleners.”

Auditoren

Directeur patiëntenzorg Maaike D’haenens: “Ook in 2016 en 2019 ontving onze materniteit deze prijs. De gynaecologen, kinderartsen en vroedvrouwen bevestigen hiermee de continuïteit en hoge kwaliteit van zorg in ons ziekenhuis. Wij kunnen alleen maar trots zijn op zoveel expertise en engagement van onze artsen en medewerkers.”

Vroedvrouwen AZ Sint-Vincentius Deinze
Vroedvrouwen AZ Sint-Vincentius Deinze

Persaandacht

Het Laatste Nieuws: AZ Sint-Vincentius Deinze voor de derde keer bekroond als babyvriendelijk ziekenhuis

Nieuwsblad: Materniteit Sint-Vincentiusziekenhuis bekroond: "Waardering voor onze warme zorg en inspanningen rond borstvoeding"

De Specialist: Materniteit AZ Sint-Vincentius Deinze derde keer bekroond met BFHI-label

Gunaikeia: Materniteit AZ Sint-Vincentius Deinze derde keer bekroond met BFHI-label

AVS: AZ Sint-Vincentius Deinze opnieuw uitgeroepen tot babyvriendelijk