AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Gent - Zwangerschap en bevalling

Vaccinaties: een vroege bescherming voor je baby

Vaccinaties: een vroege bescherming voor je baby

Vaccinaties: een vroege bescherming voor je baby

Ben je zwanger, laat je dan vaccineren tegen kinkhoest en griep. Die vaccinaties beschermen niet alleen jezelf, maar ook je baby, zelfs al voor de geboorte. De griep- en kinkhoestvaccinatie kunnen veilig toegediend worden tijdens de zwangerschap. Deze vaccinaties beschermen je baby bovendien ook tijdens de eerste maanden na de geboorte. Sommige andere vaccins – zoals tegen mazelen, bof en rubella – worden niet tijdens, maar wel voor of na de zwangerschap toegediend.

Kinkhoestvaccin

Kinkhoestvaccin

Wat is kinkhoest ?

Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Baby’s en jonge kinderen met kinkhoest hebben hevige hoestbuien, een gierende ademhaling en kunnen blauw aanlopen. Te vroeg geboren baby’s of pasgeboren baby’s hoesten minder of niet, maar lopen meer kans op een ademhalingsstilstand. Kinkhoest tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam als gevolg van de hevige hoestbuien.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoestvaccinatie wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Zo maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng doorgeeft, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Bij vaccinatie voor de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar je baby. Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens elke zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg.

Griepvaccinatie voor zwangere vrouwen

Griepvaccinatie voor zwangere vrouwen

Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor een zwangere vrouw als voor haar ongeboren kind. Als zwangere vrouw loop je meer risico dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Ook is er kans op een laag geboortegewicht van de baby, vroeggeboorte of zelfs een miskraam.

Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, kun je je het best laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Dat kan vanaf het tweede trimester van de zwangerschap (14 weken). Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap beschermt ook je baby tijdens de eerste maanden na de geboorte.

Griepvaccins voor zwangere vrouwen zijn niet gratis, maar ze worden wel gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds.