AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Neem tijd voor borstvoeding

Neem tijd voor borstvoeding

De start van de borstvoeding vraagt tijd en geduld van jezelf, je baby en je omgeving. Zorg voor een rustige omgeving.

Borstvoeding heeft tijd nodig om goed op gang te komen. Je baby heeft een klein maagje, een beetje melk is dus vaak voldoende de eerste dagen. Hoe meer je je baby aanlegt, hoe meer melk je zal aanmaken. De opstart van borstvoeding vraagt dus tijd en geduld van jezelf, je baby en je omgeving.

Laat je helpen door onze medewerkers op de materniteit. Zij kijken graag mee en geven tips en advies waar nodig.

Borstvoeding geven is een proces waarin jij en je baby moeten groeien. In het begin is elke dag anders. Daarom is het mogelijk dat de adviezen die je krijgt per dag variëren.

Infokanaal op onze materniteit

Infokanaal op onze materniteit

Verblijf je nog op de materniteit? Bekijk dan zeker onze educatieve filmpjes op de televisie in je kamer (infokanaal 2) over borstvoeding en de verzorging van je baby. Je kan er onder andere filmpjes rond hongersignalen, het aanleggen van je baby en stuwing bekijken.

Dit educatiekanaal is enkel beschikbaar op van de materniteit van AZ Maria Middelares.

Starten met borstvoeding

Starten met borstvoeding

Wanneer leg ik mijn baby aan?

  • Probeer je baby kort na de geboorte aan te leggen. Als je baby niet meteen goed wil zuigen, is dat op dat moment geen probleem. Leg hem dan gewoon tegen je borst. Huid-op-huidcontact is belangrijk.
  • Voed je baby steeds op vraag. Hij hoeft nog niet te huilen, dan is het vaak moeilijker om hem aan te leggen. Let op hongersignalen zoals bewegen en het openen van het mondje, geeuwen, zoeken met het mondje, sabbelen op de handjes…
  • Om je melkproductie goed op gang te brengen, leg je de eerste dagen aan beide borsten aan. Je moet je baby niet onderbreken. Als je baby stopt met zuigen, kan je van borst wisselen.
  • Als je last hebt van harde en pijnlijke borsten kan vaker aanleggen helpen.

Verblijf je nog op de materniteit? Bekijk dan zeker het filmpje 'hongersignalen' op infokanaal 2.

Dit educatiekanaal is enkel beschikbaar op de materniteit van AZ Maria Middelares.

Hoe vaak drinkt een baby?

  • Het is normaal als je baby de eerste dagen 10 à 12 keer per 24 uur wil drinken.
  • Laat overdag niet langer dan 2,5 uur tussen de voedingen.
  • Het maximum interval dat je één keer per 24 uur ’s nachts mag tussenlaten is 4 uur.
  • Tijdens het verdere verloop van de borstvoedingsperiode zal het aantal voedingen per dag meestal verminderen. Hou de eerste periode zeker 8 voedingen per 24 uur aan.

Stuwing

2 à 5 dagen na de bevalling begint de melkproductie meestal goed op gang te komen. Dit kan gepaard gaan met gespannen borsten, waardoor aanhappen moeilijker kan zijn voor je baby en je borsten minder comfortabel voelen. In onze brochure staan enkele tips om hiermee om te gaan.

Verblijf je nog op de materniteit? Bekijk dan zeker het filmpje 'hongersignalen' op infokanaal 2.

Dit educatiekanaal is enkel beschikbaar op de materniteit van AZ Maria Middelares.

Hoe leg je je baby aan?

Hoe leg je je baby aan?

Goed aanleggen is de basis voor een succesvolle borstvoedingsperiode. Neem er dus je tijd voor, en controleer de positie en aanhap van je baby. Als je twijfelt, vraag dan zeker hulp aan een vroedvrouw. In de brochure onderaan deze pagina kan je stap voor stap lezen hoe je je baby goed aan kan leggen. Je leest er ook hoe je de aanhap van je baby kan corrigeren, moest dat nodig zijn.

Wil je meer weten over de verschillende houdingen waarin je kan voeden? Ook deze kan je vinden in onze brochure.

Verblijf je nog op de materniteit? Bekijk dan zeker het filmpje over het 'aanleggen van je baby' op infokanaal 2.

Dit educatiekanaal is enkel beschikbaar op de materniteit van AZ Maria Middelares.

Afkolven en bewaren van moedermelk

Afkolven en bewaren van moedermelk

Soms moet je melk afkolven, bijvoorbeeld als je kindje op neonatologie ligt en (nog) niet rechtstreeks aan de borst kan of mag drinken, als je baby te veel gewicht verliest … De vroedvrouwen informeren en helpen je graag. Je kan manueel en/of met een afkolfapparaat afkolven. Lees meer in onze brochure.

Brochure

Brochure

In onderstaande brochure kan je veel informatie vinden over het geven van borstvoeding. Topics die aan bod komen: starten met borstvoeding, aanleggen van je baby, verschillende houdingen, een borstvoedingsdagboek, afkolven en bewaren van moedermelk, begeleiding en hulp thuis, extra vitamines voor je baby, het afbouwen van de borstvoeding, nuttige websites en apps en een handige checklist.