AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Weefselonderzoek

Biopsie onder echografie

Biopsie onder echografie

Een corebiopsie verloopt onder begeleiding van een echografie. Deze biopsie wordt uitgevoerd om weefselcilinders weg te nemen uit een letsel, die daarna microscopisch onderzocht worden.

Eerst maakt de echo het letsel zichtbaar en wordt de gemakkelijkste weg gezocht om het aan te prikken. De huid wordt ontsmet en plaatselijk verdoofd. Via een kleine insnede wordt de biopsienaald tot vlak voor het letsel gebracht. Op het moment dat het te onderzoeken weefsel wordt afgenomen, hoor je een klik. Meestal wordt geprobeerd om drie biopten te nemen. Na het onderzoek wordt de insnede afgeplakt met stripjes. Daarover komt nog een pleister. Na twee tot drie dagen mogen de stripjes weg.

Het biopsieweefsel vertrekt naar het labo en enkele dagen later is het resultaat bekend.

Stereotactische biopsie

Stereotactische biopsie

Een stereotactische corebiopsie gebeurt met een mammografietoestel. Het onderzoek verloopt zittend of liggend.

Er worden digitale röntgenopnames genomen ter hoogte van het letsel in de borst. Op deze foto's wordt de plaats van de biopsie bepaald. Eens de plaatsbepaling berekend is, zal de radioloog deze zone plaatselijk verdoven. Het verdere verloop van het onderzoek is pijnloos. In een kleine insnede wordt de biopsienaald geplaatst. Je zal een klik horen wanneer het biopt (= te onderzoeken weefsel) genomen wordt. Meestal worden twee tot drie biopten genomen. Na het onderzoek wordt de insnede afgeplakt met stripjes. Daarover komt nog een pleister. Na twee tot drie dagen mogen de stripjes weg.

Het biopsieweefsel vertrekt naar het lab en enkele dagen later is het resultaat bekend.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Elzo Kraemer Ximena, Dr. Coppens Mieke