Onderzoeken & behandelingen

Waakzaam afwachten

Waakzaam afwachten

Bij waakzaam afwachten (active surveillance) wordt de prostaatkanker van de patiënt nauwlettend in de gaten gehouden, maar wordt niet tot behandeling overgegaan tot er tekens van kankergroei optreden.

Actief afwachtend beleid is een nieuwe behandelingsstrategie die geschikt is voor sommige patiënten met beginnende prostaatkanker. Het gaat om het uitstellen van invasieve therapie (zoals operatie of radiotherapie) in de beginfase van de kanker, terwijl door nauwlettend de ziekte te controleren invasieve behandeling soms voor jaren uitgesteld of zelfs vermeden kan worden.

Deelnemen aan een actief afwachtend beleid betekent dat uw PSA-waarde regelmatig gecontroleerd zal moeten worden, evenals uw eventuele symptomen en de resultaten van andere testen. Alleen als het patroon van deze resultaten verandert en wijst op verdere ontwikkeling van de kanker, zullen meer invasieve behandelingen (zoals een operatie of radiotherapie) worden aangeboden.

Waakzaam afwachten heeft als voordeel dat de patiënt met kanker in een vroeg stadium, de pijn en mogelijke neveneffecten van een operatie of radiotherapie worden bespaard.

Laatste publicatiedatum: 29/08/2023