AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Vitrectomie

Wat is het?

Wat is het?

Een vitrectomie is een oogheelkundige ingreep om glasvocht- en/of netvliesaandoeningen aan te pakken.

Hoe verloopt het?

Hoe verloopt het?

Bij elke vitrectomie brengt de arts eerst instrumentjes en een lichtbron in het oog via drie microscopisch kleine insneden. Daarna wordt het glasvocht zoveel mogelijk verwijderd. Het verdere verloop van de ingreep wordt bepaald door de aard van de aandoening:

Vitrectomie bij een macula pucker

Bij een vitrectomie macula pucker wordt het puckerweefsel samen met het binnenste laagje van het netvlies verwijderd. Vervolgens wordt het oog gevuld met lucht. Die lucht blijft ongeveer een week ter plaatse. De lucht wordt geleidelijk aan vervangen door eigen oogvocht.

Vitrectomie bij een macula gat

Bij een vitrectomie macula gat wordt het binnenste laagje van het netvlies rondom het macula gat verwijderd. Nadien wordt het oog gevuld met gas of olie. Deze keuze wordt tijdens de operatie door de oogarts gemaakt. Het gas blijft ongeveer 3 weken ter plaatste. Het wordt geleidelijk aan vervangen door eigen oogvocht. De olie blijft 2 à 3 maanden ter plaatse en moet nadien operatief worden verwijderd.

Vitrectomie bij een netvliesloslating

Bij een vitrectomie bij een netvliesloslating wordt het oog gevuld met een speciale vloeistof om het netvlies terug op de juiste plaats te duwen. Met behulp van de laser fixeert de arts het netvlies. Nadien wordt het oog gevuld met gas of olie. Deze keuze wordt tijdens de operatie door de oogarts gemaakt. Het gas blijft ongeveer 3 weken ter plaatste en wordt geleidelijk aan vervangen door eigen oogvocht. De olie blijft 2 à 3 maanden ter plaatse en moet nadien operatief worden verwijderd.

Vitrectomie bij een glasvochtbloeding

Bij een vitrectomie bij een glasvochtbloeding wordt, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en na het plaatsen van laserpunten, het oog gevuld met gewoon vocht, gas of olie. Deze beslissing maakt de arts tijdens de operatie.

Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met een cataractoperatie (tenzij je al eerder deze ingreep onderging). Hierbij vervangt de arts de eigen lens door een kunstlens. Vooraf wordt door middel van een biometrie de sterkte van het lensimplantaat bepaald.

Brochures

Brochures

Meer informatie over de verschillende vitrectomie operaties vind je ook terug in onderstaande brochures.

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vanwynsberghe David