Wat is het?

Een stapedotomie of stijgbeugeloperatie is een ingreep die we in bepaalde gevallen kunnen uitvoeren bij otosclerose (verkalkingen in midden- of binnenoor).

Verloop ingreep

Stapedotomieën worden niet zo enorm veel gedaan, wij doen er in ons ziekenhuis relatief veel in vergelijking met andere perifere ziekenhuizen.

Ingreep

Een stapedotomie is een kleine ingreep die meestal maar 45 minuten duurt. Meestal is er geen uitwendig zichtbare insnede (we gaan langs de gehoorgang). Er is weinig bloedverlies en de ingreep verloopt meestal in dagopname. Het is wel een delicate ingreep omdat we een opening maken naar het erg delicate orgaantje dat het slakkenhuis is.

Na de ingreep

Ongemakken gedurende de eerste dagen na de ingreep zijn:

  • een lichte verandering van de smaak (bij jonge mensen recupereert dit quasi altijd na enkele weken, bij oudere mensen blijft er soms een lichte verandering aanwezig)
  • lichte evenwichtslast gedurende enkele dagen
  • onaangenaam, schel klinken van geluiden: dit verbetert steeds na enkele weken

Mogelijke risico's

Er is een risico van ongeveer 1 % op gehoorverlies (in het beste geval een licht gehoorverlies, in het allerslechtste geval doofheid, tinnitus en/of evenwichtsstoornissen).

Richtlijnen voor thuis

Na de ingreep mag je drie weken niet sporten, vliegen of zware arbeid verrichten. Je mag een maand niet zwemmen.

Tinnitus verbetert meestal. Maar het kan tijdens de weken na de ingreep tijdelijk wat slechter zijn. Wanneer patiënten dan angstig zijn en erop focussen, kan dat zoals bij alle vormen van tinnitus zo blijven. Sinds wij deze patiënten voor de ingreep begeleiden met een sessie 'tinnitusraadpleging' hebben we dit probleem niet meer gezien.

Resultaat

Resultaten zijn erg goed: ongeveer 90 % van patiënten is erg tevreden. 10 % vinden dat het resultaat er wel is, maar hadden er iets meer van verwacht.

Centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 14/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith