Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Tinnitus of oorsuizen is een aandoening van het gehoor, waarbij sis-, fluit-, brom- of pieptonen in een of beide oren
worden gehoord, maar waar geen externe bron van geluid te vinden is. De geluiden die gehoord worden kunnen variëren van persoon tot persoon. Vaak wordt de tinnitus enkel gehoord wanneer het heel stil is, bijvoorbeeld bij het slapengaan. Maar soms is de tinnitus veel luider hoorbaar en is het een echte stoorzender tijdens het dagelijkse leven.

Mogelijke oorzaken

De meeste mensen hebben tijdens hun leven al te maken gehad met korte periodes van tinnitus. Als het gehoor wordt blootgesteld aan luide geluiden, zoals bijvoorbeeld een muziekconcert, kan men tijdelijk wat oorsuizen horen.

Vele mensen met tinnitus zijn er, als gevolg van erg eenzijdige informatie, van overtuigd dat er een onherstelbare schade is aan de haarcellen in hun slakkenhuis en dat er aan tinnitus niets kan gedaan worden. Velen voelen zich onzeker en hebben schrik dat de tinnitus erger zal worden.

Tinnitus na gehoorschade komt voor maar in onze patiëntenpopulatie is dit eerder zeldzaam. De meeste patiënten die wij zien vertonen geen of maar weinig gehoorschade. Meestal zijn er andere factoren die de tinnitus onderhouden en versterken. Soms gaat het om middenoorproblemen, dikwijls spelen spierspanningen, verhoogde alertheid en angst ook een rol.

Diagnose en behandeling

Het is belangrijk om de juiste factoren op te zoeken, die bij een bepaalde patiënt de tinnitus veroorzaken, onderhouden of versterken. Er zijn patiënten waarbij niets aan de tinnitus kan worden veranderd, en er zijn er bij wie de tinnitus gemakkelijk kan worden behandeld. Bij de meeste patiënten blijft de tinnitus na behandeling nog aanwezig, maar is ze veel minder storend geworden.

Lees hier alles over de diagnose en de behandeling van tinnitus.

Behandelende centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 16/02/2020
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith