AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Tinnitus

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Tinnitus of oorsuizen is een aandoening van het gehoor, waarbij sis-, fluit-, brom- of pieptonen in een of beide oren worden gehoord. Echter is er geen externe bron van geluid te vinden die aanleiding geeft tot dit geluid. Daarnaast kunnen de geluiden die gehoord worden variëren van persoon tot persoon. Vaak wordt de tinnitus enkel gehoord wanneer het heel stil is, bijvoorbeeld bij het slapengaan. Maar soms is de tinnitus veel luider hoorbaar en is het een echte stoorzender tijdens het dagelijkse leven.

Tinnitus na gehoorschade komt voor, maar in onze patiëntenpopulatie is dit eerder zeldzaam. De meeste patiënten die wij zien vertonen geen of maar weinig gehoorschade.

Mogelijke oorzaken

De meeste mensen hebben tijdens hun leven al te maken gehad met korte periodes van tinnitus. Als het gehoor wordt blootgesteld aan luide geluiden, zoals bijvoorbeeld een muziekconcert, kan men tijdelijk wat oorsuizen horen.

Vele mensen met tinnitus zijn er door eenzijdige informatie van overtuigd dat er een onherstelbare schade is aan de haarcellen in hun slakkenhuis. Ze zijn ervan overtuigd dat er aan tinnitus niets kan gedaan worden, voelen zich onzeker en hebben schrik dat het erger zal worden.

Meestal zijn er andere factoren die de tinnitus onderhouden en versterken. Soms gaat het om middenoorproblemen, dikwijls spelen spierspanningen, verhoogde alertheid en angst ook een rol.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Het is belangrijk om de juiste factoren op te zoeken, die bij een bepaalde patiënt de tinnitus veroorzaken, onderhouden of versterken. Er zijn patiënten waarbij niets aan de tinnitus kan worden veranderd, en er zijn er bij wie de tinnitus gemakkelijk kan worden behandeld. Bij de meeste patiënten blijft de tinnitus na behandeling nog aanwezig, maar is ze veel minder storend geworden.

Lees hier alles over de diagnose en de behandeling van tinnitus.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith