AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Sleeve gastrectomie

Wat is het?

Wat is het?

Sleeve gastrectomie (maagverkleining) is een kijkoperatie waarbij ongeveer 60 tot 85 % van de maag wordt weggenomen om obesitas tegen te gaan. Er ontstaat een buismaag (maagtubulus) van ongeveer 100 à 150 cc.

Van de oorspronkelijke maag (grootte van een meloen) blijft dus nog maag over met de grootte van een banaan. Een maagverkleining zorgt ervoor dat minder voedsel opgenomen kan worden. Bovendien wordt het deel van de maag dat honger opwekt (ghreline), verwijderd. Daardoor ervaar je minder honger.

Wie komt in aanmerking?

Wie komt in aanmerking?
  • Volume-eters zonder reflux en zonder maagbreuk
  • Extreem zware patiënten, als eerste chirurgische stap ter voorbereiding op een gastric bypass. Een sleeve gastrectomie heeft als voordeel ten opzichte van een gastric bypass dat er geen dumping kan veroorzaakt worden. Dumping is een bijwerking na een maagoperatie waarbij voedsel te snel van de maag naar de darmen gaat. Dumping kan leiden tot oncomfortabele symptomen (misselijkheid, buikkrampen). Een sleeve is niet omkeerbaar.

Risico's

Risico's

De belangrijkste risico’s zijn:

  • naadlekkage
  • abces
  • bloeding
  • vitaminetekorten (op lange termijn)
  • het gewicht kan opnieuw toenemen, indien je er na de ingreep een ongezonde levensstijl op nahoudt

Resultaat

Resultaat

Na 12 maanden wordt een gemiddeld gewichtsverlies tot 30 % verwacht.

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/01/2024