AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Slaaponderzoek bij baby's

Wat is het?

Wat is het?

Polysomnografie is een slaaponderzoek waarvoor je baby gedurende een nacht wordt opgenomen. Tijdens dit onderzoek worden o.a. de slaap, het hartritme, de ademhaling en de zuurstofspanning in het bloed gecontroleerd. Het is een volkomen pijnloos onderzoek waarbij uitwendige elektroden worden gebruikt.

Een slaaponderzoek gebeurt bij voorkeur vanaf de leeftijd van zes weken. Als je kindje te vroeg geboren werd, worden de zes weken gerekend vanaf de verwachte bevallingsdatum. Het onderzoek uitvoeren vóór deze leeftijd heeft weinig zin, omdat de ademhaling en het hartritme nog onregelmatig kunnen zijn door onrijpheid.

Verloop onderzoek

Verloop onderzoek

Onderzoek

  • Het slaaponderzoek vindt plaats op de kinderafdeling. Je kunt bij je baby overnachten. ’s Ochtends is er ontbijt voor je voorzien op de afdeling.
  • Het onderzoek start rond 21 uur en eindigt om 6 uur.
  • We proberen ervoor te zorgen dat je baby minstens zes uur slaapt. Daarom is het noodzakelijk om de baby zoveel mogelijk in het bedje te laten liggen.
  • Er worden enkel uitwendige elektroden en sensoren gebruikt. De elektroden zijn verbonden met een draagbaar toestel. Hierdoor is het mogelijk om je baby op te nemen voor het geven van voeding, de luier te verversen ... Meer uitleg over de deze elektroden lees je in onderstaande brochure.

Aandachtspunten

  • Om een juiste interpretatie van het onderzoek toe te laten, moet je kind in goede gezondheid zijn tijdens het slaaponderzoek. Indien je kind koorts, een verkoudheid of andere ziektetekenen vertoont in de week vóór het onderzoek neem je best contact op met de kinderarts. De arts zal beslissen of het onderzoek doorgaat of uitgesteld wordt.
  • Gebruik de dag van opname geen oliehoudende producten, bodylotion of crèmes om te vermijden dat de elektroden loskomen tijdens de test.

Resultaat

Resultaat

De uitslag van het onderzoek kan niet onmiddellijk meegedeeld worden. Na afloop van het slaaponderzoek moeten we alle registraties overlopen en interpreteren. Je wordt binnen de week gecontacteerd om het resultaat te bespreken.

Brochure

Brochure

Meer info vind je in onderstaande folder.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024