AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

RFA

Patienten met Barrett hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van kwaadaardigheid. Om die reden wordt een goede opvolging voorzien bij deze patiënten, met afname van stukjes weefsel die dan onderzocht worden. Soms zal er ook bij het slokdarmonderzoek een afwijkende zone worden gezien, die dan met EMR of ESD zal worden weggenomen. In de meerderheid van de gevallen, zal de patiënt hierdoor genezen zijn van zijn kanker.

Maar, het Barrett-weefsel kan nooit met deze techniek helemaal worden weggenomen; en dit is wel nodig bij mensen die eerder een kwaadaardigheid in de Barrett hebben ontwikkeld.

Om dit te doen wordt RadioFrequente Ablatie (RFA) toegepast. Dit toestel wordt tegen het Barrett-slijmvlies geplaatst, waarna dan een hoge temperatuur wordt gecreëerd, met vernietiging van de Barrett tot gevolg.

Veelal zijn verschillende behandelingen noodzakelijk om de gehele slokdarm vrij te maken van Barrett.

Deze behandeling wordt slechts in een 7-tal Vlaamse ziekenhuizen toegepast en is streng gereglementeerd. Dit om de kwaliteit van de procedure te garanderen. AZ Maria Middelares is één van deze ziekenhuizen.

De mogelijke nadelen van de behandeling met RFA zijn tijdelijk pijn achter het borstbeen of tijdelijk ook problemen met inname van voedsel (dit omdat de slokdarm na de 'verhitting' op die plek gaat opzetten, waardoor het voedsel moeilijker passeert). Deze klachten van passageproblemen gaan veelal spontaan over; echter soms is een oprekking van de slokdarm nodig.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Monsaert Els