AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

MR-scan van het hart

Wat is het?

Wat is het?

Een MRI-scan laat toe om gedetailleerde beelden van het hart te maken. Bij MRI wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet waar een smalle tunnel omheen gebouwd is. Deze tunnel is aan beide kanten open. De MRI-scan maakt gebruik van sterke elektromagnetische straling. Deze straling is niet gevaarlijk, er wordt immers geen röntgenstraling gebruikt.

Hoe verloopt het?

Hoe verloopt het?

Voorbereiding

Je mag gewoon eten en drinken tenzij je arts het anders voorschrijft. Je mag geen metalen voorwerpen dragen zoals brillen, sieraden, piercings, beugels en metalen gebitsprotheses.

Overleg met je arts als je:

  • last hebt van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes).
  • metalen voorwerpen in je lichaam hebt zoals vaatclips, kunstkleppen, pacemaker of defibrillator.
  • zwanger bent.

Je arts beslist in bovenstaande situaties of een MRI veilig is voor jou. Als je erg angstig bent, krijg je mogelijk een rustgevend medicijn. Je krijgt soms een infuus met contrastvloeistof.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek lig je 30 tot 60 minuten stil op een tafel die in de smalle tunnel geschoven wordt. Het deel van je lichaam dat gescand wordt, ligt in het midden van de tunnel. Tijdens het onderzoek hoor je harde ratelende geluiden. Je krijgt een hoofdtelefoon op zodat je de aanwijzingen van de radioloog kan opvolgen. Je krijgt een 'noodknop' om de radioloog te verwittigen bij problemen.
Er is geen bijzondere nazorg nodig.

Welke risico's zijn er?

Welke risico's zijn er?

In tegenstelling tot andere röntgencontrastvloeistoffen is het MRI-contrastmiddel niet jodiumhoudend. Overgevoeligheid voor dit contrastmiddel is zeldzaam. Het kan wel niet altijd worden toegediend aan patiënten met een slechte nierfunctie.

Resultaat

Resultaat

Het resultaat wordt besproken op de afspraak die je daarvoor met je arts gemaakt hebt.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Provenier Frank