Onderzoeken & behandelingen
Infiltratie bij pijn in onderrug en zitvlak
Wat is het?
Het sacro-iliacaal gewricht (SIG) is de verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en het darmbeen (ilium). Door slijtage (artrose), ontsteking, een operatie of een ongeval kunnen zich veranderingen voordoen ter hoogte van het SI-gewricht. Dit kan pijn veroorzaken ter hoogte van de onderrug en het zitvlak. De pijn kan zich ook slechts aan een kant manifesteren.
Bij een SIG-infiltratie worden er ter hoogte van het pijnlijke gewricht een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmer (cortisone) ingespoten. Cortisone vermindert de ontstekingsreactie en hierdoor zal je pijn uiteindelijk ook afnemen.
Indien je een duidelijke pijnvermindering hebt, maar enkel voor een korte periode, kan een ontzenuwing (radiofrequente behandeling) van het sacroiliacale gewricht overwogen worden. Deze behandeling is een ‘ontzenuwing van de facetgewrichten’.
Verloop behandeling
Voorbereiding
Op de dag van de behandeling kom je naar het ziekenhuis, volg deze regels ivm nuchter zijn:
(Uitzonderingen: ingrepen aan maag- en darmstelsel. Daarbij volg je de instructies van je behandelend arts op).Aard voeding: Voorbeeld: Toegestaan tot ten laatste: Normale maaltijd middernacht vóór de ingreep of het onderzoek Lichte maaltijd Bv. een boterham of toast met confituur. Gefrituurde/vette voedingsmiddelen of vlees vallen hier niet onder zes uur vóór de ingreep of het onderzoek Zuivelproducten Melk, flesvoeding kind, yoghurt … zes uur vóór de ingreep of het onderzoek Borstvoeding vier uur vóór de ingreep of het onderzoek Dranken Naar wens: water, suikerwater, sportdranken, heldere fruitsappen zonder vruchtvlees (appelsap, druivensap)
Maximaal een kopje: heldere thee en koffie zonder melkAanbevolen: heldere dranken blijven drinken tot twee uur vóór de ingreep of het onderzoek
Tot max. zes uur voor de ingreep: bruisende dranken
Bij wet mag men tot de ochtend na de behandeling geen voertuig besturen of machines bedienen. Daarom voorzie je best iemand die je naar en van het ziekenhuis kan vervoeren. De arts of verpleegkundigen bezorgen je de nodige attesten. Indien gewenst, kunnen de verpleegkundigen van het pijncentrum een taxi bestellen.
Verwittig in ieder geval de arts als je:
- diabetes (suikerziekte) of een hartkwaal hebt
- (mogelijk) zwanger bent
- allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastvloeistof of jodium (ontsmettingsstof), latex…
- een bloedverdunner inneemt
Indien je een verminderde nierfunctie hebt, recent een trombose of hartinfarct doormaakte of een stent werd geïmplanteerd, dien je eerst contact op te nemen met je behandelende arts.
Een overzicht van de medicatie die je voor de behandeling dient te stoppen (en wanneer) vind je terug in de brochure die zich onderaan deze pagina bevindt.
Brochure
In onderstaande brochure vind je meer uitleg over:
- het verloop van de opname en de behandeling
- de mogelijke bijwerkingen en complicaties

Infiltratie bij pijn in onderrug en zitvlak
DownloadCentra & specialisaties
Laatste publicatiedatum: 14/01/2021