AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Holter recorder

Wat is het?

Wat is het?

Een holter recorder biedt de mogelijkheid om je hartritme 24 tot 72 uur lang op te volgen. Het kan ritmestoornissen opsporen die niet continu aanwezig zijn en dus gemist kunnen worden tijdens de korte opname van een elektrocardiogram.

Hoe verloopt het?

Hoe verloopt het?

Voorbereiding

Je ontbloot het bovenlichaam. De huid wordt met ether ontvet en borsthaar wordt eventueel geschoren. Er worden vijf kleefelektroden op je borstkas gekleefd die verbonden zijn met het toestel dat je om de hals zal dragen. Dit duurt een 10-tal minuten.

Onderzoek

Je neemt het apparaat mee naar huis en doet zoveel mogelijk je alledaagse activiteiten. Omdat het toestel gevoelig is voor vocht, mag je niet douchen of baden. Sporten is ook niet aan te raden omdat de elektroden door het zweten zouden kunnen loskomen. Je krijgt een dagboek mee waarin je jouw activiteiten en klachten kan noteren. Na afloop van het onderzoek (24-72 uur) mag je het apparaat zelf ontkoppelen en terugbezorgen aan het secretariaat. Er zijn geen risico’s verbonden aan deze test.

Nazorg

De huid kan soms geïrriteerd zijn waar de elektroden bevestigd waren. Indien nodig kan een ontstekingsremmende zalf deze irritatie verzachten.

Resultaat

Resultaat

De volledige registratie wordt geanalyseerd met behulp van een computer. De genoteerde klachten worden met aandacht bekeken en al dan niet in relatie gebracht met ritmeveranderingen. De dagelijkse variaties en de ritmestoornissen worden nagekeken. Het resultaat wordt schriftelijk meegedeeld aan je huisarts.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Provenier Frank