Onderzoeken & behandelingen

Gastric bypass

Wat is het?

Wat is het?

Een gastric bypass is een maagoperatie waarbij een kleine voormaag of pouch van 20 à 30cc wordt gecreëerd waardoor er een snellere verzadiging optreedt. Deze pouch wordt geconnecteerd met een dundarmlis waarlangs het voedsel getransporteerd wordt en waar pas na 150cm verteringssappen (van de grote restmaag, pancreas en gal) erbij komen met start van de vertering (= malabsorptieve effect).

De gastric bypass werkt zowel restrictief (beperkte inname van voedingsstoffen) als malabsorptief (mindere opname van voedingsstoffen).

Het heeft als voordeel dat zowel volume-eters als sweeteaters (=snoepers) in aanmerking komen voor deze operatie (door de verminderde opname van suikers). Refluxklachten kunnen verminderen of verdwijnen en patiënten ontwikkelen geen (stinkende) diarree gezien het grootste deel van de dunne darm instaat voor de vertering.

De gastric bypass is de gouden standaard en bijgevolg de meest uitgevoerde vermageringsoperatie. Bovendien is de ingreep volledig omkeerbaar.

Resultaat

Resultaat

Het grootste gewichtsverlies vindt plaats in het eerste jaar na de ingreep met 15% van het oorspronkelijke gewicht na 3 maanden, 20 à 25% na 6 maanden, 30 à 30% na 12 maanden. Een (kleine) gewichtstoename van 5% na het tweede postoperatieve jaar is heel normaal.

Nevenwerkingen

Nevenwerkingen
  • Een naadlekkage, nabloeding, abces, thrombo-embolie… zijn de belangrijkste complicaties die kunnen optreden tijdens of kort na de ingreep. Op lange termijn zijn maagzweren, galstenen en een interne herniatie of obstructie de meest voorkomende verwikkelingen.
  • Dumping syndroom: het is één van de belangrijkste nevenwerkingen na een gastric bypass. Hierbij ontstaat misselijkheid, hartkloppingen, zweten, duizeligheid… kort na het eten van suiker- of vetrijke voeding of te veel/snelle voedingsinname. De klachten verdwijnen meestal spontaan (en verbeteren vaak door platliggen). De behandeling bestaat in eerste instantie uit dieetaanpassingen en bij onvoldoende resultaat kan gestart worden met medicatie (antidiabetica of somatostatine).
  • Vitamine- en/of mineralentekort (ijzer, vit B12, foliumzuur…) wordt vermeden door dagelijks een multivitamine in te nemen.

  • Haarverlies en/of broze nagels kunnen optreden vanaf de 3de maand postoperatief door sterke en snelle vermagering; dit recupereert spontaan 9 maanden na de ingreep.

  • Tenslotte wordt het uitvoeren van een gastroscopie of ERCP via de klassieke manier (via de mond) bemoeilijkt doordat de pouch afgesloten is van de restmaag.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties
Obesitascentrum

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@azmmsj.be om deze raming op te maken.

Laatste publicatiedatum: 17/05/2023