AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Cryochirurgie

Wat is het?

Wat is het?

Cryochirurgie is een procedure waarbij prostaatkankercellen met vloeibare stikstof door bevriezing worden vernietigd. De arts brengt met behulp van een echografie op vooraf geselecteerde locaties in de prostaatklier naalden in. De dunne metalen cryoprobes worden via de naalden door de huid van het perineum in de prostaat geleid. Vloeibare stikstof in de cryoprobes vormt een ijsbal die de kankercellen bevriezen: deze cellen gaan stuk zodra ze ontdooien. De operatie duurt ongeveer twee uur, vereist anesthesie (algemene of via een ruggenprik) en leidt gewoonlijk tot een ziekenhuisverblijf van een dag of twee.

Bij cryochirurgie wordt de plasbuis beschermd door een via de penis ingebrachte, verwarmde katheter. Incontinentie komt na deze behandeling zelden voor. De bovenliggende zenuwbanen worden echter vaak wel bevroren, waardoor de meeste mannen impotent worden.

De huidige technieken met echografiegeleiding en temperatuurbewaking zijn nog maar een paar jaar beschikbaar. Resultaten op de lange termijn (10 tot 15 jaar) moeten nog worden verzameld en geanalyseerd worden. Daarom zullen niet veel artsen cryochirurgie als één van de mogelijke behandelmethoden noemen voor prostaatkanker.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip