Onderzoeken & behandelingen

Chirurgische ingrepen bij urineverlies

Twee chirurgische ingrepen kunnen een oplossing kunnen bieden voor urineverlies of incontinentie:

Urethrasuspensie of midurethrale sling (TVT, TVT-O, TOT)

Urethrasuspensie of midurethrale sling (TVT, TVT-O, TOT)

Wat is het?

Een midurethrale sling of netje werkt als een ondersteuning van de plasbuis op momenten van drukverhoging zoals hoesten, niezen en trillen. Hierdoor wordt uitzakken van de plasbuis voorkomen en wordt urineverlies vermeden. Deze opeatie is een oplossing voor stress urineverlies.

Verloop ingreep

Via verschillende methodes (genaamd TVT, TVT-O, TOT) wordt vaginaal een ondersteunend netje of sling geplaatst. Dit netje wordt geplaatst door een kleine incisie in de vaginawand, meestal onder algemene anesthesie. Tijdens de ingreep wordt een blaassonde geplaatst, die een dag later opnieuw verwijderd wordt. De vaginale hechtingen lossen spontaan op, maar de sling zelf is permanent: ze wordt opgenomen in het lichaam door ingroei van littekenweefsel tussen de polypropylene draden van het netje.

Blaasinjecties met Botuline toxine (Botox)

Blaasinjecties met Botuline toxine (Botox)

Wat is het?

Voor bepaalde types urgentie incontinentie kan in de blaas Botox geïnjecteerd worden. Deze injecties relaxeren de blaasspier, met minder aandrang en minder urineverlies tot gevolg.

De ingreep gebeurt via cystoscopie: met een fijn naaldje worden her en der in de blaaswand kleine prikjes gegeven om met elk prikje een kleine hoeveelheid Botox in de blaaswand achter te laten. Een blaassonde is normaal niet noodzakelijk bij dergelijke ingreep.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties
Urologisch centrum

Laatste publicatiedatum: 17/05/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip