AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Capsule enteroscopie

Wat is het?

Wat is het?

Deze onderzoeksmethode maakt het mogelijk om de 5 meter lange dunne darm op een pijnloze manier en zonder straling te onderzoeken.

Hierbij word je gevraagd om een kleine capsule met ingebouwde miniatuur video camera, in te slikken. Tijdens de doorgang van deze capsule doorheen de dunne darm, wordt continu informatie doorgestuurd naar een uitwendige recorder, die je deze dag meedraagt. Uiteindelijk kunnen dan endoscopische beelden worden weergegeven op het computerscherm, die door de arts achteraf zullen bekeken worden. Het onderzoek is zeer veilig en wordt meestal goed verdragen.

Voorbereiding

Voorbereiding
  • Je blijft nuchter (gedurende 12u niet meer gegeten of gedronken) de dag van het onderzoek ; de avond voordien gebruik je best een vloeibare maaltijd.
  • Je meldt je met jouw identiteitskaart aan via de e-kiosk in het atrium. Het Digestief Centrum bevindt zich op het gelijkvloers, gate F2b. Voor je in de wachtzaal plaatsneemt, meld je je eerst aan op het secretariaat van het Digestief Centrum.
  • Je krijgt een gordel om waarin sensoren zitten die de beelden doorsturen naar de recorder.
  • Nadien zal je gevraagd worden om de capsule zoals een pil in te slikken met water.
  • De totale registratie tijd bedraagt ongeveer 8 uur.
  • Nadat alles aangeschakeld is, mag je terug naar huis.
  • Rond 17u kom je terug naar de polikliniek om alles te ontkoppelen.

Complicaties

Complicaties

Het onderzoek wordt zeer goed verdragen. Een mogelijke complicatie is een impactie of inklemming van de capsule in een reeds vooraf bestaande, abnormale vernauwing van een darmsegment. Indien dit zou voorkomen, kan chirurgie nodig zijn, uiteraard samen met het zieke en sterk vernauwde darmsegment.

Indien de capsule na 14 dagen niet spontaan met de stoelgang is verwijderd, gelieve contact op te nemen met je behandelende arts.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties
Digestief Centrum

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vanderstraeten Erik