AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Capsule enteroscopie

Wat is het?

Wat is het?

Deze onderzoeksmethode maakt het mogelijk om de vijf meter lange dunne darm op een pijnloze manier en zonder straling te onderzoeken.

Hierbij word je gevraagd om een kleine capsule met ingebouwde miniatuurvideocamera, in te slikken. Tijdens de doorgang van deze capsule doorheen de dunne darm, wordt continu informatie doorgestuurd naar een uitwendige recorder, die je deze dag meedraagt. Uiteindelijk kunnen dan endoscopische beelden worden weergegeven op het computerscherm, die door de arts achteraf zullen bekeken worden. Het onderzoek is zeer veilig en wordt meestal goed verdragen.

Voorbereiding

Voorbereiding
  • Je blijft nuchter (gedurende 12 uur niet meer gegeten of gedronken) de dag van het onderzoek; de avond voordien gebruik je best een vloeibare maaltijd.
  • Je meldt je met je identiteitskaart aan.
  • Je krijgt een gordel om waarin sensoren zitten die de beelden doorsturen naar de recorder.
  • Nadien zal je gevraagd worden om de capsule zoals een pil in te slikken met water.
  • De totale registratietijd bedraagt ongeveer acht uur.
  • Nadat alles aangeschakeld is, mag je terug naar huis.
  • Rond 17 uur kom je terug om alles te ontkoppelen.

Complicaties

Complicaties

Het onderzoek wordt zeer goed verdragen. Een mogelijke complicatie is een impactie of inklemming van de capsule in een reeds vooraf bestaande, abnormale vernauwing van een darmsegment. Indien dit zou voorkomen, kan chirurgie nodig zijn, uiteraard samen met het zieke en sterk vernauwde darmsegment.

Indien de capsule na 14 dagen niet spontaan met de stoelgang is verwijderd, gelieve contact op te nemen met je behandelende arts.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Monsaert Els