Wat is het?

Dit onderzoek wordt gebruikt om stofwisselingsprocessen en de werking (functionele capaciteit) van bepaalde organen te onderzoeken. Het is een veilig onderzoek.

13C is een stabiel isotoop en niet radioactief. Het kan probleemloos bij zwangere vrouwen en kinderen gebruikt worden. Het is ondermeer rijk aanwezig in cornflakes. De patiënt drinkt of eet een 13C gemerkt product (=substraat). Dit wordt in het lichaam ondermeer omgezet tot CO2. De 13C gemerkte CO2 wordt gemeten in de uitgeademde lucht.

Wat testen we?

Helicobacter pylori (1u)

Helicobacter speelt een belangrijke rol in het ontstaan van maagzweren. De bacterie kan worden opgespoord in de maag door middel van een 13C ureum ademtest. Onderaan de pagina vind je de folder over deze ademtest.

Vetvertering (6u)

Door middel van een 13C triglyceriden ademtest, wordt de lipase activiteit / pancreas functie gemeten. Deze test wordt ondermeer gebruikt om terugbetaling aan te vragen voor pancreasenzym substitutie.

Lactose vertering (3u)

Door middel van een 13C lactose ademtest kan lactase deficiëntie opgespoord worden. Patiënten die een lactase deficiëntie vertonen, kunnen geen melk of melkproducten verteren.

Maaglediging (4u):

Door middel van een 13C octanoaat ademtest, kan aangetoond worden of iemand een trage dan wel een normale vertering heeft.

Verloopt test

  • Je blijft voor alle ademtesten, op uitzondering van de ademtest ter opsporing van Helicobacter pylori, nuchter!
  • Je meldt je met je identiteitskaart aan via de e-kiosk in het atrium. Het Digestief Centrum bevindt zich op het gelijkvloers, gate F2b. Voor je in de wachtzaal plaatsneemt, meld je je eerst aan in het secretariaat van het Digestief Centrum.
  • De verpleegkundige komt je halen voor de test.
  • Je blaast een eerste keer in een zakje alvorens de test effectief begint.
  • Nadien wordt het 13C gemerkt product ingenomen en moet je op welbepaalde tijdstippen blazen in verschillende zakjes.
  • De duur is afhankelijk van het onderzochte orgaan of stofwisselingsproces.


Downloads

Centra & specialisaties

Obesitascentrum
Digestief Centrum

Laatste publicatiedatum: 05/02/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vanderstraeten Erik