Symptomen en oorzaken

  1. Lactose-intolerantie is geen voedingsallergie.
  2. Lactose-intoleratie kan één van de uitlokkende factoren zijn van prikkelbaar darmsyndroom.
  3. Lactosemalabsorptie kan een gevolg zijn van een glutenovergevoeligheid.

Wat is het?

Lactose is een suiker die vooral aanwezig is in melk en melkproducten. Lactose bestaat uit twee componenten, namelijk galactose en glucose.

In normale omstandigheden splitst lactose ter hoogte van de dunne darm door een enzym (= lactase) in glucose en galactose. Beide komen via de darm terecht in het bloed.

Lactosemalabsorptie treedt op wanneer de enzymactiviteit onvoldoende is om lactose te splitsen. Lactose komt zo onverteerd in de dikke darm terecht, waar het afgebroken wordt door de darmbacteriën. Dit afbraakproces geeft aanleiding tot de symptomen van lactose-intolerantie.

Wat is het verschil tussen lactosemalabsorptie
en -intolerantie?

Lactosemalabsorptie wijst op onvoldoende opname van lactose ter hoogte van de dunne darm, zodat dit onverteerd in de dikke darm terecht komt.

Lactose-intolerantie wijst op de ongemakken en klachten bij inname van melk en melkproducten. Dit is meestal een gevolg van lactosemalabsorptie, maar niet altijd. Soms geeft lactosemalabsorptie geen aanleiding tot klachten.

Klachten en symptomen

Veel voorkomende klachten van patiënten met lactose-intolerantie zijn:

  • buikkrampen
  • diarree
  • winderigheid
  • opgeblazen gevoel

Diagnose en behandeling

Onderzoek lactosemalabsorptie

De dienst maag-darmziekten van AZ Maria Middelares gebruikt de 13-ademtest. De patiënt neemt gemerkt lactose in (13, niet-radioactief isotoop) en blaast nadien om het half uur in een zakje. Indien lactose normaal splitst in de dunne darm, komt de merker 13 terecht in de bloedbaan, en via de longen in de ademlucht. Bij mensen met lactosemalabsorptie verschijnt te weinig 13 in de ademlucht. Dit onderzoek gebeurt nuchter en duurt ongeveer drie uur.

Behandeling

Vermijd lactosehoudende voeding

  • Lees de verpakking en let op woorden zoals ‘lactose’, ‘droog melkpoeder’ en‘melkwei’.
  • Sommige producten worden soms toch goed verdragen indien de opgenomen hoeveelheid in één keer niet te groot is.

Lactose zit voornamelijk in:

  • zuivelproducten (melk, room, zachte kaas ...)
  • melkbrood, rozijnenbrood, sandwiches, croissants, koffiekoeken, beschuit,toast …
  • gebak, koekjes, wafels, pannenkoeken …
  • chocolade (witte en melk-), snoep …
  • sauzen, soepen …
  • allerlei kant-en-klaar bereide gerechten
  • geneesmiddelen, vitaminepreparaten
  • maïzena, puddingpoeder …
  • worst, hamburger, gehakt, paté, salami, americain …
  • roomijs
  • boter, sommige margarines.

Advies bij een diëtist(e) is zeker nuttig. Je kan hiervoor o.a. terecht bij de diëtisten van ons ziekenhuis:

Supplementen

Er bestaan enzymsupplementen om samen met lactosehoudende voeding in te nemen. Zo verteert het voedsel beter. Soms zijn extra supplementen van calcium en vitamine D aangewezen.

Downloads

Behandelende centra & specialisaties

Digestief Centrum
Pediatrie

Laatste publicatiedatum: 13/02/2020
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vanderstraeten Erik, Dr. Degraeuwe Jelle