AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Teelbalkanker

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

De teelbal, zaadbal, testikel of testis is de naam voor de mannelijke geslachtsklier. De teelbal produceert zaadcellen en maakt het mannelijk hormoon (testosteron).

Teelbalkanker is een relatief zeldzame ziekte, maar de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen (tussen 15-30 jaar). Bij teelbalkanker worden twee hoofdtypes onderscheiden: het non-seminoom en het seminoom.

Symptomen

De eerste symptomen van teelbalkanker zijn meestal een pijnloze verandering in de zaadbal: toename van de grootte, grillig aanvoelende oppervlakte van de testis of een knobbel/knobbels.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

Wanneer teelbalkanker wordt vermoed, dan is het wegnemen van de aangetaste teelbal (in zijn geheel) meestal de onvermijdelijke eerste stap in de behandeling. Voor bepaalde types teelbalkanker is nadien geen aanvullende behandeling meer noodzakelijk, enkel regelmatige controles gedurende enkele jaren. Voor andere types teelbalkanker is na de ingreep chemotherapie en/of radiotherapie noodzakelijk.

Bijna altijd is er bij teelbalkanker sprake van een gunstige prognose: de kans op volledige genezing is met andere woorden zeer hoog.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip