AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Navelbreuk

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een navelbreuk of een hernia umbilicalis is een uitpuiling van het buikvlies (peritoneum) op een zwakke plaats in de buikwand, ter hoogte van de navel. Tijdens het foetale leven in de buik van de moeder doorkruist de navelstreng de buikspieren van de foetus. Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest, maar de navel blijft levenslang toch een zwakke plaats in de buikwand.

Vandaag worden veel ingrepen in de buik (bv. appendix, galblaas, liesbreuk) met een kijkoperatie uitgevoerd. Soms ontstaat op deze plaats een navelbreuk, zelfs al is de opening op het einde van de kijkoperatie dichtgenaaid. Deze navelbreuken zijn per definitie kleine littekenbreuken, maar worden behandeld op dezelfde manier als spontane navelbreuken.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Moet elke navelbreuk behandeld worden?

Absoluut niet!

  • Vele navelbreuken veroorzaken weinig of geen klachten. Veel mensen hebben een kleine navelbreuk, maar weten het zelf niet. Navelbreuken kunnen levenslang heel klein blijven zonder klachten te veroorzaken. Het is dus zeker niet nodig om alle navelbreuken te herstellen. Anderzijds is het zo dat sommige mensen een pijnlijke en steeds groter wordende navelbreuk hebben, uit angst voor een operatie. Daardoor melden bepaalde mensen zich met hele grote navelbreuken.
  • Een navelbreuk die veel pijn doet en een zwelling vertoont die niet kan worden weggeduwd, is een urgentie. Een zogenaamde "ingeklemde navelbreuk" kan darmstructuren bevatten die kunnen afsterven door afsnoering van de bloedvoorziening. Ga in dit geval onmiddellijk naar de dienst spoedgevallen. Indien daar de navelbreuk ook niet kan worden teruggeduwd, is een dringende operatie nodig.
  • Toch is een ingeklemde navelbreuk eerder zeldzaam en worden meer dan 90% van de patiënten geopereerd in niet-dringende omstandigheden.

Behandeling

Lees hier meer over de verschillende behandelingen: navelbreukherstel.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Kostenraming

Kostenraming

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024