AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Hydrocoele bij volwassenen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Normaal worden de teelballen omgeven door twee vliezen waartussen slechts een miniem laagje vocht zit. Wanneer tussen deze twee vliesjes meer vocht zich ophoopt, spreekt men van een hydrocoele. Dit is dus een goedaardige zwelling gevuld met vocht rond de teelbal.

Het is een aandoening die frequent voorkomt, meestal zonder aanwijsbare oorzaak. Er is niet altijd een behandeling vereist.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Via een kleine huidincisie in de balzak worden de teelbal en bijbal vrij gemaakt. De teelbal wordt geïnspecteerd op afwijkingen. Het vocht wordt verwijderd en het buitenste vlies wordt omgeklapt zodat het vocht zich niet meer kan opstapelen. De huid wordt gehecht met draadjes die vanzelf oplossen.

Nazorg

De teelbal zal in het begin nog groter en vaster aanvoelen. Vaak treedt ook (rode, blauwe) verkleuring van de huid van de balzak op. Deze tekenen zullen langzaam verdwijnen. De dag na de operatie mag je douchen.

De teelballen worden best met een spannend verband ondersteund gedurende 1 week. De eerste week na de operatie is het verstandig het rustig aan te doen: niet fietsen, sporten of zwaar tillen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip