AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Fimosis

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een fimosis of voorhuidvernauwing maakt het onmogelijk voor jongens om de voorhuid over de eikel van de penis te trekken. Na het eerste levensjaar kunnen 50% van de jongens dit niet. Rond de leeftijd van 6 jaar kan 8% van de jongens dit nog niet. Bij mannen op leeftijd kan dergelijke vernauwing van de voorhuid opnieuw voorkomen en problemen stellen.

Een fimosis kan aanleiding geven tot een parafimosis. Wanneer de te nauwe voorhuid naar achter wordt getrokken, bevindt de nauwe ring van deze voorhuid zich voor de eikel. De bloedtoevoer naar alle weefsels achter deze nauwe ring wordt afgesnoerd. Dit is pijnlijk en het wordt steeds moeilijker om de voorhuid terug naar voor te schuiven.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Bij de meeste jongens lost het probleem van fimosis zichzelf op: door ouder te worden wordt de voorhuid vanzelf minder nauw. Soms wordt een kuur met cortisonezalf voorgeschreven om dit proces van verwijding te versnellen. Een fimosis verdwijnt echter zeker niet bij alle jongens vanzelf. Blijvende problemen, bv. wanneer in de puberteit een start wordt genomen met seksuele activiteit, kunnen het gevolg zijn van een fimosis. Daarom wordt indien het probleem bij oudere jongens aansleept de vernauwing van de voorhuid gecorrigeerd door een besnijdenis.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip