AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Chlamydia

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Chlamydia is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA of STD in het Engels) die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Het is de meest voorkomende SOA ter wereld. De Chlamydiabacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Dit leidt tot een ontsteking van de urinebuis, de baarmoedermond en soms de anus.

Symptomen

Typische symptomen zijn een etterige afscheiding en pijn bij het plassen. Symptomen en gevolgen van een Chlamydia-infectie kunnen erg verschillend verlopen bij vrouwen en mannen.

Bij vrouwen

Algemeen zijn de meest voorkomende verschijnselen die op Chlamydia kunnen wijzen:

  • meer of andere afscheiding dan normaal
  • pijn bij het plassen
  • abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld tussen twee menstruatieperioden of na het vrijen
  • pijn bij het vrijen
  • pijn in de onderbuik

Soms merkt een vrouw dan weer niets van haar aantasting met Chlamydia.

Chlamydia kan uitbreiden naar de inwendige organen (baarmoeder, eileiders en eierstokken). Eens de eileiders aangetast zijn, kan de infectie zich nog verder uitbreiden naar de buikholte. Dergelijke uitgebreide infectie van de onderbuik heet PID (Pelvic Inflammatory Disease) en is een ernstige aandoening. Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts, onderbuikspijn en algemeen slecht gevoelen. Mits snelle behandeling met antibiotica en bedrust kan een eileiderontsteking volledig genezen. Een eileiderontsteking die niet of te laat wordt behandeld, kan dus uitbreiden tot een PID: deze infectie kan uiteindelijk resulteren in littekens in de eileiders die leiden tot onvruchtbaarheid.

Soms tast Chlamydia ook de anus aan. Dit veroorzaakt dan bijkomende symptomen van bloederige afscheiding, irritatie, jeuk en pijn bij de ontlasting.

Een zwangere vrouw kan Chlamydia tijdens de bevalling overdragen op haar baby. De baby kan dan Chlamydia-oogontsteking of -longontsteking krijgen. Door een correcte behandeling van de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap voorkom je het risico voor je kind.

Bij mannen

Bij mannen veroorzaakt een Chlamydia-infectie vaak duidelijker en sneller herkenbare symptomen: al na één tot enkele weken nadat ze met Chlamydia zijn geïnfecteerd, is er veelal sprake van een druipende afscheiding uit de plasbuis. Deze afscheiding is soms waterachtig, soms wittig (etterachtig) van consistentie. Ook plassen kan pijnlijk zijn. Ook bij de man geldt echter dat een grote proportie van de besmette mannen geen klachten van zijn Chlamydia-infectie heeft.

Ook bij mannen kan de ontsteking uitbreiden naar andere organen. Dit komt veel minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën (en de ontsteking) kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit kan leiden tot een bijbalontsteking. Deze ontsteking gaat dan gepaard met heftige pijn in de balzak (scrotum), soms uitstralend naar de lies. Een ontsteking van de bijbal kan ook een ontsteking van de teelbal zelf veroorzaken. Ook dit heeft een zwelling en pijn tot gevolg. Soms breidt een Chlamydia-ontsteking uit naar de prostaat. Dit veroorzaakt vooral plasklachten en koorts.

Chlamydia veroorzaakt dus niet altijd duidelijk symptomen. Helaas: ook zonder symptomen is Chlamydia besmettelijk en kan het doorgegeven worden.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Eén van volgende antibiotica worden gebruikt:

  • Zitromax
  • Erythromycine
  • Ciprofloxacine

Belangrijk om weten, is dat het doormaken van een Chlamydia-infectie geen bescherming biedt naar de toekomst toe: je kan m.a.w. opnieuw een Chlamydia-infectie opdoen. Beschermd seksueel contact blijft dus aangewezen (niet alleen om deze reden).

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip