AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Candidiasis

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Candidiasis, candidose of candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels, voornamelijk de Candida albicans. Deze schimmel is bij vrijwel iedereen aanwezig als een normale gastkiem, onder andere in de mond, darm, op de huid en in de vagina, en vormt met bacteriën een zeker evenwicht. Men spreekt echter van candidiasis wanneer de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën en het biologisch evenwicht verstoord wordt.

Symptomen

In de huisartsenpraktijk ziet men geregeld candida-infecties van de vagina, waarbij deze normale gastkiem zodanig toeneemt dat er klachten van jeuk, branderigheid, roodheid en een meestal witte, brokkelige afscheiding (de ‘witte vloed’) ontstaan. Dergelijke infecties treden soms zonder duidelijke oorzaak op, maar komen wat vaker voor tijdens de zwangerschap, bij mensen met suikerziekte en na gebruik van een breedspectrum-antibiotica.

Mannelijke partners herbergen het organisme vaak onder de voorhuid, waardoor het soms nodig is beide partners tegelijk te behandelen. Mannen hebben vaak last van rode vlekjes, jeuk en wit schilferend beslag indien besmet.

Candidiasis komt in het ziekenhuis ook veelal voor bij patiënten met verminderde weerstand, bv. bij behandeling met cortisone of antikankerbehandelingen, of bij mensen met HIV/AIDS.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Als medicatie zal de arts je Nystatine of Miconazol voorschrijven.

Bij candidiasis moet niet alleen jij, maar moeten ook al je seksuele partners behandeld worden. Je moet condooms gebruiken tot de aandoening volledig genezen is.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip